Sikeres színházi évad Egerváron

2023. 07 05. 09:45

A vöröslámpás ház is színpadra került.

Nem múlhat el nyár színház nélkül Egerváron. A kastély 12 évvel ezelőtti felújítása óta a Turay Ida Színház biztosítja a szórakozást emberek ezreinek, változatos előadásokkal, ami nem volt máshogy most sem. Négy hétvégén keresztül, 7 különböző színdarab fogadta (fogadja) a közönséget, melyek között voltak visszatérő darabok is, mint például a Hippolyt a lakáj, vagy a Fergeteges Látogatás, Pásztor Erzsi nagyszerű játékával. Minden évben több újdonsággal is találkozhatnak a nézők. Ilyen volt az Apácák musical, a Társasjáték New Yorkban és a Hotel Mimóza, amiben nem csak játszik, de a színpadra állítást is Mikó István végezte. Ezzel a bemutatóval zárul egyébként július 7-én és 8-án az idei program. A darabok, és a benne játszó művészek neve hallatán nem csoda, hogy idén is telt házzal zajlott az évad, ahol 9 este alatt több mint négyezren látogattak el Egervárra, ami az igényes környezetnek is betudható kicsit.

tovább olvasom...

A zsákutcák vége…

2023. 07 05. 09:22

Kommunista utcanevek Egyek településen korábban.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Amikor Krassó György és társai annak idején, 1989 nyarán a budapesti Münnich Ferenc utcát „visszakeresztelték” Nádor utcára, s az a rendszerváltás ikonikus pillanataként vonult be a magyar történelembe, kevesen gondolták, hogy harmincnégy év kell ahhoz, hogy az utolsó címeres gazember neve is lekerüljön az utcanévtáblákról. (Jóllehet 2013. január elseje óta törvény tiltja a XX. századi diktatúrák utcaneveinek használatát.) Nagybaracskáé a kétes dicsőség – pár hete vált meg kommunista utcaneveitől. A hírhedt Szamuely Tibor mellett már Kun Bélának és Ságvári Endrének sincs utcája a bácskai községben.

tovább olvasom...

Egerszegi éremszüret Dunaújvárosban

2023. 07 05. 08:46

A Dunaújvárosi Fabó Éva Sportuszodában rendezett Intercisa verseny I. fordulóján indult Zalaco-ZÚK csapat.

Dunaújvárosban felkészülési versenyre került sor az elmúlt hét végén, 2023. július 1-jén az utolsó korosztályos országos bajnokságok előtt. A Fabó Éva Sportuszoda az Intercisa névre keresztelt verseny I. fordulóját fogadta be, ahol a Zalaco-ZÚK versenyzői is részt vettek. Ezúttal rendhagyó módon nem, vagy nemcsak saját versenyszámaikban álltak rajthoz az egerszegi úszók, hanem olyan úszásnemekben is, melyekben ritkán van alkalmuk kipróbálni magukat. Az eredmények mindenesetre biztatóak, sok-sok érmes helyezés született a különös feltételek mellett is.

tovább olvasom...

A ZTE egykori kapusa az FTC elleni BL-selejtezőre tippel

2023. 07 05. 08:36

Turi Géza szerint Varga Barnabás jelentheti a legnagyobb veszélyt

Turi Géza, a ZTE bajnokcsapatának hálóőre a KÍ Klaksvík kapusedzője.

Turi Géza, a KÍ Klaksvík labdarúgócsapatának kapusedzője szerint a Ferencvárosból Varga Barnabás jelentheti a legnagyobb veszélyt a feröeri kapura a két együttes Bajnokok Ligája-selejtezős párharcában.

tovább olvasom...

Kiskorú gyermekével gondoztatta a kannabisz ültetvényt egy nemesrádói férfi

2023. 07 05. 08:04

A 39 éves nemesrádói férfi 2021 tavaszán kannabisz magokat szerzett meg, melyeket a lakóhelyén elültetett, és a magokból kikelt 14 tő kannabisz növényt gondozta és öntözte, termesztette. Emellett a férfi marihuánát és amfetamint tartalmazó port is vásárolt saját használatra, mely kábítószerekből fogyasztott is.

tovább olvasom...

Új rendőrkapitány Keszthelyen és Egerszegen

2023. 07 04. 13:07

Dr. Farsang Boglárka és dr. Andor László kinevezésük után.

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője július 1-jei hatállyai új személyeket bízott meg a kapitányságvezetői feladatok ellátásával.

tovább olvasom...

Az eltitkolt pozsonyi csata

2023. 07 04. 08:27

– avagy a múltat végképp eltörölni akaró kommunizmus

Hazánk és a világ több pontjáról érkező hagyományőrzők X. századi korhű viseletben és eszközökkel.
Forrás: Nyílzápor

907-ben ezen a napon, július 4-én kezdődött a nemzet első honvédő csatája, a „honfoglalászáró” pozsonyi ütközet. In memoriam. Árpád vezér negyvenezres serege csapott össze a ránk törő Nyugat százezres hadával. A gonosz jövevények, Liutpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek haditerve így szólt: „Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak.” Ehhez képest a támadók jó része odaveszett, hajóik a Duna iszapjában végezték. Johannes Aventinus történetíró ekképp kesergett: „A bajorok kilátástalan háborúja Liutpold herceg féktelen kevélységét letörték.” (Sőt a herceg maga is fűbe harapott, akárcsak érsek cimborája.) A Nyugat bő évszázadig, 1030-ig gondolni sem mert újabb kalandra, akkor is megbánta, István hadai lenullázták a revansra spekuláló II. Konrád császárt – sőt meg sem álltak Bécsig, azt is elfoglalták. 1051-ben III. Henrik is bepróbálkozott, neki meg a flottáját süllyesztette el egy Zotmund nevű szenvedélyes könnyűbúvár.

tovább olvasom...

Júliustól az önkormányzatok is örökölhetnek a helyi lakosok után

2023. 07 04. 08:06

Örökös híján nem az állam, hanem az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat örököl.

Július 1-jétől, ha nincs fellelhető örököse az elhunytnak, akkor a belföldi ingatlanja és az ott található ingóságok is a települési önkormányzaté lesznek – közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hétfőn az MTI-vel.

tovább olvasom...

Migránslázadás: már lincselnek a bevándorlók Franciaországban

2023. 07 03. 12:00

Franciaország élhetetlenné vált.

„Nem a szegénység, nem a (nemlétező) rendőri erőszak, hanem az engedékeny bevándorláspolitika okozza a véres és pusztító francia migránslázadást, ez derül ki Yves Thréard, a Le Figaro főszerkesztő-helyettesének – francia viszonyok között – meglepően bátor írásából”, amelyet az Origo.hu szemlézett hétfőn. A portál szerint a ma éjszakai pusztítás után (a szerző) sorai még inkább aktuálisak. Szerinte óriási a baj Franciaországban.

tovább olvasom...

Szabadtéri kamarakoncert Egerszegen (is)

2023. 07 03. 10:50

Szabadtéri kamarakoncert Egerszegen (is)

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara művészeinek kamarakoncertje a zenekar Zenélő Magyarország ingyenes szabadtéri koncertsorozat részeként a zalaegerszegi Dísz térre is ellátogatott 2023. július 2-án. Idén július első hétvégéjén 16 városba látogat a Zenélő Magyarország programsorozat: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara immár negyedik alkalommal viszi házhoz a legszebb klasszikus és filmzenei dallamokat.

tovább olvasom...