Újabb kerékpárút épült Keszthelyen

2024. 01 30. 10:16

A fotó illusztráció.

Több mint százmillió forintból épült meg az új kerékpárút első üteme Keszthelyen – tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.

tovább olvasom...

Gazdag programkínálattal várják a látogatókat idén a zalaegerszegi múzeumok

2024. 01 30. 09:45

A sajtótájékoztató résztvevői.
Fotó: Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága

Új kiállításokkal, színes múzeumpedagógiai rendezvényekkel és gazdag élményekkel várják 2024-ben a látogatókat a zalaegerszegi múzeumok – közölte Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója az intézmények programját bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

tovább olvasom...

A borsmenta az év gyógynövénye

2024. 01 30. 09:22

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGyT) Gyógynövény Szakosztálya 2024-ben a borsmentát választotta az év gyógynövényének – közölte a szervezet az MTI-vel.

tovább olvasom...

Német tréner a ZTE kispadján

2024. 01 30. 09:04

A ZTE a szezon végéig kötött szerződést a német szakemberrel.
Fotó: bb1.hu

A német Matthias Zollner lett a férfi kosárlabda NB I-ben érdekelt Zalakerámia ZTE KK vezetőedzője.

tovább olvasom...

Széchenyi pillérei

2024. 01 30. 08:48

A Lánchíd teherbírását most a korrupcióba süllyedt, forintosított aljapolitika próbálgatja.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Szegény Lánchíd! Nehéz szabadulni a Lánchidat övező szomorú históriáktól. Kezdve azzal, hogy boldogtalan megálmodója sosem mehetett át rajta, szegény. (Ellenben 1848 nyarán, az építkezés legvégén, amikor az utolsó beemelendő elemet tartó csigasor vonólánca a munkahíddal együtt leszakadt, kis híján odaveszett; sokadmagával a hömpölygő folyóba zuhant.) Vérforralóan igazságtalan a sorstól az is, hogy a csodálatos építményt végül az a Julius Haynau osztrák táborszernagy avatta fel 1849. november 20-án, aki pár héttel korábban Aradon még bitófák sorát ácsoltatta az elbukott szabadságharc tábornokhőseinek. De mintha ez nem lett volna elég! Kereken száz évre rá, 1949-ben, a világháborúban lebombázott híd újjáépített változatának átadóünnepségén egy másik címeres szörnyeteg, Rákosi Mátyás mondta az avatóbeszédet.

tovább olvasom...

Tündérváros a miénk maradt

2024. 01 29. 14:17

Balassagyarmat hóban. Az igazság még adósa a palóc embernek.
Fotó: Farkas Dániel

1919 januárját írtuk. Bár a trianoni diktátumnak még előtte voltunk, érdekelte is ez az összetákolt leendő Csehszlovákia vezetőit… Edvard Benes külügyminiszter mohósága nem ismert határokat. Szó szerint. Azon mesterkedett, hogy minél délebbre húzzák meg államának későbbi határait. Politikai hitvallásából szinte csöpögött a cinizmus:

tovább olvasom...

Major Veronika bronzérmes sportpisztolyban Kairóban

2024. 01 29. 14:02

A dobogó harmadik fokára léphetett a Keszthelyi Erdész LK kiválósága.

Major Veronika sportpisztolyban bronzérmet nyert hétfőn a sportlövők kairói világkupaversenyén.

tovább olvasom...

Újabb kosárlabdázótól búcsúzunk

2024. 01 26. 13:51

Elhunyt Czibere Lajos

Az álló sorban balról a harmadik Czibere Lajos a Zalaegerszegi Építők csapatában. Mellette a már korábban elhunyt Ivánkovics István (15) és a napokban meghalt Magyar András (10).
Fotó: Zalatáj archív

72 éves korában elhunyt Czibere Lajos, a Zalaegerszegi Építők volt játékosa.

tovább olvasom...

Sajtóközlemény

2024. 01 26. 09:15

tovább olvasom...

Kjókó jöhet, Rüntyi várjon

2024. 01 26. 09:04

Vannak szülők, akik nem gondolnak agyament szószörnyűségük következményeire.
Forrás: Pixabay

Miközben a magyar utónévlista négyezernél is több nevet tartalmaz, ötletgazdák jóvoltából évről évre bővül a kínálat. Tavaly például hetven új keresztnevet fogadott el (a beterjesztett 469 közül) a Nyelvtudományi Kutatóközpont (az MTA Nyelvtudományi Intézetének utódja). Íme néhány új, anyakönyveztethető név az elmúlt esztendők kínálatából: Teca, Dragana, Bojka, Pipó, Nazir, Kjókó, Emilin, Ájlá, Girdiána, Tiágó, Sztavrula, Gaura, Aglent, Airton, Sáfély, Amondó. (Utóbbi majd egy bemutatkozáskor lesz vicces: „Amondó vagyok”.) És néhány visszadobott név­i­dea: Dömper, Radiátor, Jacuzzi, Kazetta, Wednesday, Rüntyi, Bimbi.

tovább olvasom...