Ismét sikeresen szerepeltek az egerszegi úszók

2023. 03 17. 09:01

A Veszprémben szerepelt csapat…

Veszprémben ismét felkészülési versenyre került sor 2023. 03.11-én. A Zalaco-ZÚK csapatának utánpótlás versenyzői ragadták meg az alkalmat a versenyzésre. A program 50 métertől 1500 méterig zajlott, s a versenyzőknek több éremmel is sikerült gyarapítaniuk gyűjteményüket.

tovább olvasom...

Árokásó trükkök

2023. 03 17. 08:51

– avagy Kácsor, a károgó tollforgató

A Népszava cikke után már lehet is szaladni Brüsszelbe és Washingtonba…
Fotó: MTI/Soós Lajos

Nemzeti ünnepünkről a Népszava is megemlékezett. Olyan népszavásan, persze. Kácsor Zsolt, az Ünnep után című írás szerzője nehezményezte, hogy a március 15-i ünnepen szónokló politikusok ezúttal is elmulasztották megemlíteni azt a tényt: a forradalom kitörése után néhány nappal zsidóellenes demonstráció zajlott le Pesten. „A nép, az istenadta, erősen hiányolta a 15-i megmozdulás mozzanatai közül a szokásos zsidóverést” – írja Kácsor, aki azt is hozzáteszi, hogy a mai szónokok alighanem tudatosan hallgatnak erről, pedig hát a forradalmi összképhez ez is hozzátartozna. „A melldöngető magyarkodásba nemigen fér bele, hogy a korabeli magyar nemzetőrök voltak kedvesek antiszemitának lenni” – tájékoztat a szerző. (Aki valószínűleg maga is tudja, hogy 1848–49-ben a hazai zsidóság lelkes buzgalommal támogatta a forradalmat, sőt fegyvert is fogott a szabadságharcban Kossuth Lajos oldalán.)

tovább olvasom...

Nevükben őrzik a Tungsram emlékét, de meddig?

2023. 03 17. 08:30

Az „izzós” kézilabdázók megérdemelnék a biztos hátteret

A felnőtt férfi csapat.

Nemrég írtunk lapunkban a Kanizsa Sörgyár SE-ről, egy olyan sportegyesületről, amely büszkén őrzi tovább nevében a hazai sörgyártás legendás szereplőjének emlékét. Most essék szó egy másik egyesületről, amely a magyar lámpagyártás szintén legendásnak számító márkájának nevét viseli.

tovább olvasom...

Feloszlatta magát a pacsai képviselő-testület (Frissítve)

2023. 03 16. 10:27

Kelemen Tamás polgármester szerint nem igaz, hogy nem tájékoztatott és hogy a város vele nem fejlődött.
Fotó: Horváth Attila

Az önfeloszlatást öt önkormányzati képviselő kezdeményezte a hétből, a március 14-re, keddre összehívott rendkívüli ülésen.

tovább olvasom...

Tizenötödike volt, március, 1848…

2023. 03 14. 08:05

A Pilvax-kávéházban izgatottan tárgyalták a híreket.

Kutyának se kellő, pocsék reggelre ébredt azon a napon a város. A dermesztő szél ólomszürke felhőket hajszolt az égen, időnként eleredt a havaseső. A Pilvax-kávéházban viszont jó meleg volt, ahol már jókor reggel ügyvédbojtárok, firkászok, a radikális értelmiségi ifjak ültek körül a nagy márványasztalt és tárgyalták izgatottan a Párizsból, Bécsből és Pozsonyból érkező híreket.

tovább olvasom...

Folytatódik a zalai településeket összekötő kerékpárút építése

2023. 03 13. 09:31

Sajtótájékoztató a kerkateskándi bekötőútnál.
Fotó: Zala Vármegyei Önkormányzat

Kerkateskándot, Lovászit és Tornyiszentmiklóst köti össze az az új kerékpárút, amelyet a Zala Vármegyei Önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásából építtet, folytatva a térségben korábban megkezdett kerékpárút-fejlesztést.

tovább olvasom...

Pelikán elvtárs bevallotta, hogy kik robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket

2023. 03 13. 09:09

Pelikán József és Dániel Zoltán itt még a Duna-parton szövi az összeesküvést.
Fotó: Domonkos Sándor

Úgy tűnik, hogy végre felszáll a köd a Balti-tengeren, s fény derül arra, hogy kik is robbantották fel az Északi Áramlat 2 gázvezetéket.

tovább olvasom...

Az egyetlen ilyen rendszer Zala vármegyében

2023. 03 13. 08:35

Befejeződött a geotermikus fűtési projekt megvalósítása Lentiben

A város 10 intézményének energiával való ellátását biztosítja a rendszer.

Sikeresen megvalósult „a geotermikus fűtési rendszer kialakítása Lenti Város közintézményeiben” címmel elnyert projektben a geotermikus energiát felhasználó hőellátó rendszer kiépítése, amiben az előkészítési szakaszt koordináló Lenti Város Önkormányzata és a beruházás megvalósítását vezető Lenti Városgazdálkodási Kft. konzorciuma működött együtt. A beruházás kivitelezését az Aquaplus Kft. és a LE-KO Építőipari Kft. végezte.

tovább olvasom...

Az ÉVE (szinte) mindent felülírt

2023. 03 10. 14:46

A nagykanizsai közgyűlés elfogadta a város idei költségvetését

A város költségvetésének főösszege 27,3 millió forint.
Fotó: Zalatáj

A pénteki soron kívüli közgyűlésen cirka háromórányi vitát követően végül sikerült elfogadni Nagykanizsa 2023-as idei költségvetését.

tovább olvasom...

A keszthelyi Major Veronika döntős és olimpiai kvótáért lőhet

2023. 03 10. 13:31

Major Veronikának jó esélye van arra, hogy megszerezze a párizsi olimpia első magyar kvótáját.

Major Veronika (Keszthelyi ELK) bejutott a döntőbe a női pisztolyosok versenyszámában pénteken a Tallinnban zajló olimpiai kvalifikációs légfegyveres Európa-bajnokságon, és a fináléban az érem mellett párizsi kvótáért is lőhet.

tovább olvasom...