Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

2023. 10 02. 14:24

Szeged, 2023. október 2.
A képernyõn Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus videókapcsolaton keresztül a Szegedi Tudományegyetem eredményváró eseményén, miután a stockholmi Karolinska Intézetben bejelentették, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, 2023. október 2-án.
MTI/Rosta Tibor

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

tovább olvasom...

Ittasan szállította fiát és árokba hajtott a sofőr

2023. 10 02. 11:32

Súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.
Fotó: Zalatáj

 A 60 éves pókaszepetki férfi 2023. március 26-án 18 óra 20 perckor ittas állapotban vezetett szélygépkocsit Pókaszepetken a Petőfi Sándor úton Pakod felől Zalaegerszeg irányába, utasként pedig a jobb első ülésen fiát szállította, aki biztonsági övét használta. Vezetés közben az apa ittasságából eredő figyelmetlensége miatt járművével letért az úttest jobb oldalán az útpadkára, és az úttest mellett jobb oldalon húzódó vízelvezető árokba hajtott, ahol egy beton hídfejnek ütközött járműve elejével. A vádlott által vezetett jármű megállt az ütközés helyénél.

tovább olvasom...

Kaján masiniszta

2023. 10 02. 11:12

A kaján masiniszta nem hallgat rád, egyre csak robog.
Fotó: Pexels

Október az idősek hónapja, előttük tisztelgek.

tovább olvasom...

Így nagyon nehéz lesz…

2023. 10 02. 11:04

Hajrágólokkal döntetlen Zalaegerszegen

Csóka próbálkozik két vendégjátékos között.
Fotó: ztefc FB-oldala

A Puskás Akadémia döntetlent játszott a meccs előtt még sereghajtó Zalaegerszeg otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga nyolcadik fordulójának péntek esti nyitómérkőzésén.

tovább olvasom...

Vera Jourova kegyet gyakorol

2023. 10 02. 09:32

A Magyarországra guruló dollárokról nyilván nem hallott

Ez most nem jött be kedves Vera! A legközelebbi buktát remélhetőleg Lengyelországban szolgálják fel önöknek…
Fotó: Dursun Aydemir

Hatalmas kő esett le bizonyára a szlovákiai változásra szavazók szívéről, amikor meghallották, hogy Vera Jourová kijelentette: az Európai Bizottság elfogadja a választások eredményét.

tovább olvasom...

Robert Fico pártja, az Irány győzött

2023. 10 02. 09:26

Választás Szlovákiában

Zavart kelt Brüsszelben Fico pártjának győzelme.
Fotó: MTI/AP/Darko Bandic

Robert Fico pártja, az Irány (Smer-SD) nyerte a szombaton tartott előre hozott szlovákiai parlamenti választásokat a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 mandátumot jelent számukra a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – közölte a központi választási bizottság vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján. Zuzana Caputová államfő a közösségi médiában bejelentette, hogy hétfőn az Iránynak ad kormányalakítási megbízást.

tovább olvasom...

Újabb forgalmi rend változás az egerszegi Ady utcában

2023. 09 29. 11:15

Zalaegerszegen, az Ady utcában zajló befejező munkálatok részeként, csapadékcsatorna gerincvezeték építése miatt 2023. október 2-án és 3-án (hétfőn és kedden) teljes szélességben lezárják az Eötvös utcát, tehát az Eötvös utcából az Ady utca felé nem lehet kihajtani. A kivitelezéssel érintett útszakaszon,a munkálatok idején, a forgalmi rend megváltozásával kell számolniuk a gépjárművel közlekedőknek.

tovább olvasom...

A Gyurcsány-korszakkal ellentétben a mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól

2023. 09 29. 11:08

Újabb brüsszeli kérdés: van-e elég irodahelyiség a bíróknak?

A miniszterelnök szerint az idei év az infláció letörésének, 2024 pedig a gazdasági növekedés visszaépítésének az éve lesz.
Fotó: MTI

A Gyurcsány-korszakban elvettek a nyugdíjasoktól egy havi nyugdíjat, a mostani kormány viszont a koronavírus-járvány és a háború ellenére sem vett el „egyetlen fillért sem” az idősektől – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

tovább olvasom...

A méhek miatt mérgesedett el a szomszédi viszony

2023. 09 29. 09:11

A méhek voltak a hibásak?
Fotó: vistacreate

Két Nagykapornak közeli kistelepülésen élő férfi között hosszabb ideje állandó vita volt amiatt, hogy egyikük a területén méheket tart, amely tartás a vádlott szerint nem felel meg az előírásoknak, valamint a méhek veszélyeztetik a vádlott és családja egészségét, életét, amely miatt saját udvarukon sem tudnak tartózkodni. A vádlott több hatósághoz, és az illetékes jegyzőhöz is fordult, azonban haragosát a méhek tartása miatt nem marasztalták el, emiatt egyre inkább elfajultak köztük a viták és veszekedések.

tovább olvasom...

Ez a szakasz sem lesz könnyű a ZTE-nek

2023. 09 29. 09:04

A labdarúgó NB I 10-13. fordulójának menetrendje

Az EB-selejtezők miatti szünet után a Paks lesz a ZTE ellenfele. Képünk a tavaszi 1-1-es egerszegi találkozón készült.
Fotó: Horváth Krisztián/ztefc.hu

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elkészítette az OTP Bank Liga 10-13. fordulójának pontos menetrendjét. A Ferencváros-Újpest rangadóra október 29-én 18 órától kerül sor a 11. körben. A mai helyzetben sajnos közhely, de a ZTE FC-re nehéz sorozat vár ebben a szakaszban is. Ám még meg kell ma este mérkőzni a Puskás Akadémiával, jövő szombaton pedig a Mezőkövesd az ellenfél idegenben az EB-selejtezők miatti szünet előtt.

tovább olvasom...