Kedvezményes magyarázkodás

2024. 01 11. 08:18

„Elkövetődött egy hiba”… A nyelvművelő színházi direktornál azért a Tanár úr kéremben Bauer jobban magyarázta a bizonyítványát.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

– Elkövetődött egy hiba – magyarázza az Indexnek nyilatkozó Máté Gábor igazgató, hogyan is volt az a novemberi történet, amikor a DK tagjai kedvezményes jegyeket vásárolhattak a Katona József Színház darabjára. „Elkövetődött egy hiba” – bátor (és gyönyörű) mondat, mindössze a személyes névmás hiányzik belőle: ki követte el a hibát. Máté Gábor nem, mert ő ugye ott sem volt. „Nem lehetek, és nem is akarok ott lenni mindenhol. Megbíztam a munkatársaimban. […] Külön fájó, hogy ezt a munkatársaim csinálták.” („Vezetéstudományi alapelv – írja egy kommentelő –, hogy nincs hülye beosztott, csak hülye főnök, aki megtűri.”) Érdekes, amikor az ügy kipattant, a színház közölte, nincs itt semmi látnivaló, másnak is szoktak kedvezményt adni. Ehhez képest hamarosan fegyelmi vizsgálat indult, végül egy vezető beosztású dolgozót elbocsátottak. (Még mindig jobb, mintha internálták volna, mint A tanú jegyszedőjét…)

tovább olvasom...

Az Év lepkéje: Közönséges medvelepke

2024. 01 11. 08:10

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) frissen, 2022-ben alakult új szakosztálya, a Lepkevédelmi Szakosztály 2023-ban indította el az Év lepkéje programot.

tovább olvasom...

Az első állomás Zalaegerszeg volt

2024. 01 10. 09:32

Navracsics Tibor Zala vármegyében

Jobbról dr. Sifter Rózsa főispán, dr. Navracsics Tibor és dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

Az európai uniós források jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar fejlesztéspolitikához – mondta kedden sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter.

tovább olvasom...

Segélysóhaj

2024. 01 10. 09:22

Herczog Lászlóék korábban a munkanélküliség miatt jajongtak, most az a probléma, hogy mindenkinek van munkája, aki dolgozni akar.
Fotó: hvg.hu

Már megint a kormány… Magyarországon 2010 óta folyamatosan csökken a szociális háló fenntartására fordított összeg, ami egyáltalán nem jó, magyarázza a Hírklikknek nyilatkozó Herczog László. A Bajnai-kormány szociális és munkaügyi minisztere szerint még keresztényi alapon is el lehetne magyarázni, hogy az elesettek és a szegények segítése minimális emberi kötelesség. A riporteri kérdésre – Miért csinálja így a magyar kormány? – Herczog szakértő ekképp válaszol: – A kormány nem tartja szükségesnek, hogy ez ügyben nagyobb erőt fejtsen ki.

tovább olvasom...

Ünnepi koncert a petrikeresztúri templomban

2024. 01 10. 08:57

József atya a mise kezdetén.

A petrikeresztúri székhelyű, de több települést felölelő egyesület hivatalos formában 2006. januártól működik. Az elmúlt években bohózatokat, zenés darabokat adtak elő több helyszínen. A csendes covid utáni időszak új lehetőségeit folyamatosan próbálják kihasználni, így történt ez idén karácsonykor is.

tovább olvasom...

A ZTE nagy esélye

2024. 01 10. 08:06

Férfi kosárlabda Magyar Kupa

Jó esélye van a Zalakerámia ZTE KK csapatának a Magyar Kupa elődöntőjébe jutásra, hiszen a negyeddöntőben elkerülte a legerősebb ellenfeleket. Az egerszegi együttes a bajnoki tabellán jelenleg tizedik Pécs ellen mérkőzik.

tovább olvasom...

Szoboszlai Dominik a férfi, Érdi Mária a női győztes

2024. 01 09. 09:42

Szoboszlai Dominik, a Liverpool labdarúgója, a magyar válogatott csapatkapitánya beszél, miután átvette az Év férfi sportolója díjat.

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

tovább olvasom...

Az év hala 2024-ben: réticsík

2024. 01 09. 08:30

Megfogyatkozott az állomány, védelmet élvez.
Fotó: Magyar Haltani Társaság

A Magyar Haltani Társaság által kiírt voksoláson a gardára (Pelecus cultratus), a réticsíkra (Misgurnus fossilis) és a laposkeszegre (Ballerus ballerus) lehetett voksolni. A közel négyezer szavazat majdnem felével a réticsík lett az év hala.

tovább olvasom...

Szobrot a sünöknek!

2024. 01 09. 08:18

Fotó: MTI

Ha a 2006-ban megsérült tüntetők szobrot kapnak, ott kell állnia mellette a megsérült rendőrök emlékművének is, akik életük kockáztatásával is megvédték a város népét a szélsőjobbos utcai harcosok pogromjától – írja Batka Zoltán a Népszavában. Javaslatát adatokkal is alátámasztja: 399 rendőr sérült meg, közülük 47-en súlyosan. A szerző szerint agyrém, hogy míg a magyar rendőrökre támadó megsérült tüntetőket hőssé avatta az Orbán-kormány, a sérült rendőrök egy kanyi vasat sem kaptak a helytállásukért. („Kár, hogy egy vasat se kaptak. A lábukról hiányzik a nehézvas” – írja egy kommentelő. Egy másik azt kérdi, hogyan kaptak volna jutalmat a rendőrök, ha nem lehetett őket beazonosítani?)

tovább olvasom...

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

2024. 01 08. 10:54

Kiemelkedő természeti értékünk.
Fotó: birdo-azevmadarfotosa.hu

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

tovább olvasom...