Közgyűlés után…

2023. 03 24. 11:13

Huszonöt napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés.

Összesen 25 napirendi pontot tárgyalt Zalaegerszeg Képviselő-testülete március 23-án, jórészt egyhangú döntésekkel, korrekt szakmai hozzászólásokkal. Íme a fontosabb döntések:

Annak érdekében, hogy az eddiginél többen tudják igénybe venni az önkormányzati gyógyszertámogatást, a gyógyászati segédeszköz támogatást, a lakásfenntartási segélyt és a gyermekétkeztetési támogatást, megemelték a jövedelmi értékhatárokat, hogy nagyobb kör tudjon pályázni.

A nyersanyagköltségek növekedése, az élelmiszerárak emelkedése és az infláció miatt a testület áttekintette az önkormányzati szolgáltatások térítési díjait. A bölcsődei gondozási díj továbbra sem változik. Az alapszolgáltatáson túli szolgáltatások térítési díjai sem változnak. Az egyéb díjak tekintetében a szociális szempontokat is figyelembe véve, jövedelmi viszonyok alapján változnak a díjak.

A településszerkezeti terv és az építési szabályzat módosítása ismét számos helyszínt érintett, ezek közül is kiemelkedik a Vizslaparki út 36. szám alatti ingatlan szabályozása (amit a sarkon csak tóként szoktak emlegetni, aztán betemették – most az új tulajdonos társasházat kíván építeni), illetve a déli ipari parkban a FLEX jelentős fejlesztési tervei a „B” telephelyen (Posta utca).

A városban már eddig is sokan használtak elektromos rollereket, hiszen számos család vásárolt ilyen közlekedési eszközöket, továbbá működött egy kölcsönző is a Bíró Márton utcában. A világ egyik vezető e-roller sharing társasága, a Bird jelentkezett, hogy Zalaegerszegen is szeretné kiépíteni az e-roller kölcsönző rendszerét a környezettudatos közlekedés népszerűsítése és a gépjárműforgalom részleges kiváltása érdekében. A környező városokban (Szombathely, Veszprém, Kaposvár, stb.) már jó ideje működik ilyen kölcsönzési lehetőség. A cég 100 e-roller kölcsönzésével szeretne elindulni április 1-jén, 3 hónap próbaidővel. Korábban látható volt más városokban olyan kezdetleges rendszere, hogy ezeket az e-rollereket mindenfelé elhagyták és letették a kölcsönzők. Zalaegerszegen már egy új modellt vezetnek be, így erre nem kerülhet sor. Ugyanis kialakítanak 30 közterületi és 13 további, nem közterületi e-roller pontot, az eszközöket csak ezeken lehet majd letenni és csak ezeken a pontokon lehet lekapcsolódni a kölcsönzési fizetési rendszerről. Így biztos, hogy nem lesznek az e-rollerek szétszórva a városban és a rendszeres begyűjtésük is egyszerűbb lesz. Aki nem valamelyik e-roller ponton teszi lesz az eszközt, az nem tud lekapcsolódni a kölcsönzési fizetési rendszerről és így tetemes összeget vonnak le a számlájáról, vagy a mobiltelefonjáról. A cég a 30 e-roller pont után közterületfoglalási díjat fizet az önkormányzatnak.

2022. április 22-én nyílt meg a Modern Városok Program keretében megépült Alsóerdei Sport és Élménypark. A létesítmény hamar népszerűvé vált a helyiek és a turisták körében. Az üzemeltetést ideiglenesen, egy év időtartamra a Zalaegerszegi Létesítményfenntartó Kft. ügyvezetőjére, Bánhegyi Péterre bízta a közgyűlés, azonban az egy év leteltével időszerűvé vált a működtetés végső rendjének kialakítása. Így a közgyűlés Tüske Adriánt bízta meg az ügyvezetői teendők ellátásával.

Újabb, eddig csak helyrajzi számmal rendelkező közterületekkel bővült a város, így Olában van már Bodzavirág utca, Gálafejen pedig Lovas utca.

Ezentúl még többen pályázhatnak a Bursa Hungarica felsőoktatási szociális ösztöndíjra.

2023-ban 430 millió forint értékű ivóvízágazati infrastrukturális fejlesztést és 887 millió forint értékű szennyvízágazati infrastrukturális fejlesztést valósítanak meg. A munkálatokat saját önkormányzati cég, a Zalavíz Zrt. végzi.

A Beszerzési Testület 2022. évi működése kifejezetten eredményes volt, hiszen a tavalyi évben 53 közbeszerzési szerződést kötött az önkormányzat, amiből 42 helyi, zalai, zalaegerszegi céget érintett, ez 80 százalékos arány a helyiek javára, ráadásul mindez 20 különböző székhelyű vállalkozást jelent.

Elfogadták a 2023-2028 közötti időszakra vonatkozó Környezetvédelmi Programot és a Szennyvízkezelési Programot, a 2023. évi környezetvédelmi cselekvési tervet, a Polgármesteri Hivatal és a közgyűlési bizottságok 2022. évi beszámolóját, a Kontakt Nonprofit Kft. 2022. évi munkaerő-kölcsönzési tájékoztatóját, a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület 2022. évi, valamint a kistérségi háziorvosi ügyeleti rendszer tavalyi évet bemutató beszámolóját. (Forrás: Zeginfo)