Hazánk csapata a második kalapban

2023. 11 22. 09:06

Az EB-re kijutott válogatottak beosztása

„Irány az EB!” Magyarország egyenes ágon jutott ki a kontinensviadalra.
Fotó: MLSZ FB-oldala

Kedden lezárult a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokság selejtezősorozata, melyből húsz válogatott – köztük a magyar – csatlakozott a házigazda Németországhoz.

A 24 csapatos kontinensviadal utolsó három kiadó helye a márciusi pótselejtezőn dől el, de az Eb csoportjainak sorsolását már jövő szombaton megtartják Hamburgban.

A magyarok öt győzelemmel és három döntetlennel megnyerték a G csoportot, így a második kalapba kaptak besorolást, akárcsak a dánok, az albánok, az osztrákok, a törökök és a románok, így velük nem kerülhet össze Marco Rossi szövetségi kapitány együttese.

Az Eb-t június 14. és július 14. között rendezik tíz városban.

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságra kijutott válogatottak:

  1. kalap:

Németország (házigazda), Portugália (J csoport győztese), Franciaország (B csoport győztese), Spanyolország (A csoport győztese), Belgium (F csoport győztese), Anglia (C csoport győztese)

  1. kalap:

MAGYARORSZÁG (G csoport győztese), Dánia (H csoport győztese), Albánia (E csoport győztese), Törökország (D csoport győztese), Románia (I csoport győztese), Ausztria (F csoport másodikja)

  1. kalap:

Skócia (A csoport másodikja), Szlovénia (H csoport másodikja), Szlovákia (J csoport másodikja), Csehország (E csoport másodikja), Hollandia (B csoport másodikja), Horvátország (D csoport másodikja)

  1. kalap:

Szerbia (G csoport másodikja), Olaszország (C csoport másodikja), Svájc (I csoport másodikja), a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

Kialakult a márciusi pótselejtezők 12 csapatos mezőnye a tavalyi Nemzetek Ligája alapján.

Az NL élvonalát jelentő 16 válogatott közül mindössze Lengyelország és Wales nem jutott ki egyenes úton a kontinensviadalra, így ez a két gárda pótselejtezőn javíthat. Az A divíziós ágat viszont fel kellett tölteni: az egyik csapat a D divíziót megnyerő Észtország lesz, míg a másik a másodosztályt jelentő B divízióból érkezik, amelyből így négy helyett öt gárda vívhat pótselejtezőt.

A második vonal négy csoportgyőztese közül Izrael és Bosznia-Hercegovina nem kvalifikálta magát, ezért rajtuk kívül további három csoportmásodik – Finnország, Ukrajna és Izland – próbálkozhat a pótselejtezőn. Az csütörtökön, a nyoni sorsoláson derül ki, hogy utóbbi három együttes közül melyik kerül át az A divíziós ágra.

Az NL harmadosztályából a török és a szlovák csapat vívta ki egyenes úton a részvételt, előbbi csoportgyőztes volt, így legjobb csoportmásodikként Luxemburg csatlakozhatott a másik három első helyezetthez – Georgiához, Görögországhoz és Kazahsztánhoz -, amelyek Törökországgal ellentétben nem jártak sikerrel a selejtezőkön.

A pótselejtező három ágának elődöntőit március 21-én rendezik, míg a három fináléra, melyeken gazdára talál az utolsó három kiadó Eb-hely, március 26-án kerül sor.

A pótselejtező résztvevői:

A divíziós ág:

Lengyelország, Wales, Észtország (D divízióból)

B divíziós ág:

Izrael, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Ukrajna, Izland (utóbbi háromból egy átkerül az A divíziós ágra)

C divíziós ág:

Georgia, Görögország, Kazahsztán, Luxemburg (MTI)