Koltai Tibor újra színre lép (1.)

2021. 08 25. 09:57

Koltai Tibor: – Engem akkor árulónak neveztek…

Nagy megdöbbenést, vitát és haragot váltott ki a Magyar Szocialista Párt zalaegerszegi tagságában, hogy a 2014-es önkormányzati választások előtt nem sokkal visszalépett a megmérettetéstől jelöltjük, ifj. Koltai Tibor. Ő akkor ezt úgy indokolta, hogy sokkal nagyobb esély lenne a győzelemre a 10-es számú választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben, ha összefognának az ellenzéki pártok. Mivel erre nem volt hajlandóság az MSZP részéről, ifj. Koltai Tibor visszalépett az Együtt Zalaegerszegért Egyesület, az Együtt és a Demokratikus Koalíció közös jelöltje, Simon Erika javára. (A választást egyébként a fideszes Bognár Ákos nyerte.) Döntését nagy megdöbbenéssel fogadták az MSZP körében. Voltak, akik úgy fogalmaztak, hogy ifj. Koltai Tibor elárulta, cserbenhagyta pártját. Az exjelölt ekkor úgy döntött, hogy felhagy az aktív politizálással, s a pártnak sem maradt a tagja.

Most azonban úgy tűnik, hogy megváltoztatta korábbi döntését, hiszen a Zalatáj értesülése szerint önálló jelöltként indulni fog a 2022-es országgyűlési választáson Zala megye 1. sz. választókerületében.

Az okokról terjedelmes interjúban számolt be lapunknak, amit folytatásokban közlünk. (A 2014-ben vele készített riportsorozat epizódjai jelen cikkünk alatt találhatók – a szerk.)

Fehér szegfűvel kívánt ifj. Koltai Tibor sok sikert Simon Erikának 2014-ben. Akár jelzésértékű is lehetett volna a gesztus, ám a visszalépett képviselőjelölt szerint ennek csupán az volt az oka, hogy nem kapott vöröset aznap Egerszegen.
Fotók: Zalatáj

– Megint meglepetéssel szolgál. Hét évvel ezelőtt azzal, hogy visszalépett, most pedig országgyűlési képviselőjelöltként tér vissza az aktív politikai életbe. Akkor párttársai közül többen árulónak tartották…

– Pontosan az a kritika az oka annak, hogy visszatérek a politika színpadára, ami a hét évvel ezelőtti visszalépésemet övezte. Én akkor – véleményem szerint – reálisan felmértem a helyzetet az ellenzéki oldalon és visszalépésemmel nagyobb esélyt teremtettem az EZE, az Együtt és a DK közös jelöltjének. Többször kértem az MSZP helyi szervezetét, hogy fogjunk össze, természetesen a Jobbik nélkül. Ezt elhárították, azzal a szándékkal, hogy mindenáron két képviselői helyet akartak a testületben a kompenzációs listáról. Azért támadtak – szavaikkal élve –, hogy bele akartam menni egy ilyen „gittegyletes koalícióba”.

– Most viszont összeálltak a Jobbikkal…

– Engem akkor árulónak neveztek, mert koalíciót akartam – hangsúlyozom, hogy a Jobbikkal nem – az ellenzéki pártokkal, most viszont ők még Jakab Péteréket is vállalhatónak tartják.

Ekler Elemér

(Folytatjuk)

 

Visszalép az MSZP egerszegi jelöltje? (2014.10.08.)

Fehér szegfűt Erikának! (2014.10.08.)

Az MSZP egerszegi „árulója” (2014.10.16.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 2. (2014.10.18.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 3. (2014.10.21.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 4. (2014.10.24.)