Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az MSZP egerszegi „árulója” (2014.10.16., 10:30)
Beszélgetés ifj. Koltai Tibor visszalépett képviselőjelölttel (1.)

 

Ifj. Koltai Tibor:  - Jóval feszítettebb tempóban kellett volna dolgozni…

 

A kisebbik bűnbak Kiss Ferenc. A könyvelő Kiss Ferenc. Az MSZP polgármesterjelöltje, Kiss Ferenc szerint (a Zalai Hírlap október tizenharmadiki számában jelent meg a cikk) a hozzá eljutott visszajelzések alapján a szavazófülkében sokan összetévesztették a függetlenként induló Kiss Ferenccel, és csak későn jöttek rá, hogy „rossz” helyre rakták az ikszet.
A két Kiss nagy bonyodalmat okozott. De csak elhanyagolhatót ahhoz képest, amekkora „bűnt” az MSZP „árulója”, ifj. Koltai Tibor elkövetett. Kiss Ferenc (az MSZP-s) ugyanis szerdán (október 15-én), így nyilatkozott a megyei napilapban arról az egyedülálló esetről, hogy 1990 óta először fordul elő, hogy az MSZP-nek csak egy képviselője lesz az egerszegi közgyűlésben:
Erről ifj. Koltai Tibor tehet - fogalmazott Kiss Ferenc (az MSZP-s) -, aki visszalépett. Ezzel cserbenhagyta az MSZP-t, a párt szavazóit. Az MSZP kezdetektől hajlandó lett volna együttműködni más szervezetekkel, de nyitottságuk nem talált fogadókészségre. Bebizonyosodott, hogy a három baloldali párt közül a szocialistáknak van a legnagyobb szavazóbázisuk.
Nem tudom, hogy mely baloldali pártokra gondolt Kiss Ferenc (az MSZP-s). Sem az EZE, sem a Demokratikus Koalíció, sem az Együtt, de még az MSZP sem baloldali párt, illetve szervezet. Messze van a klasszikus baloldali értékektől valamennyi felsorolt formáció.
A valódi baloldal ma nem létezik Magyarországon. Talán megszületik, hiszen nagy szükség lenne rá. Akár hiszik, akár nem, a Fidesz-KDNP-nek is. Ha van egy korrekt politikai ellenfél, az a kormánykoalíciónak sem hátrányos. Megvéd az elkényelmesedéstől, az elbizakodottságtól.
Megkerestem az MSZP „árulóját”, ifj. Koltai Tibort. Interjút kértem tőle. Előrebocsátva, hogy nem udvarias, protokolláris beszélgetés lesz. Ennek ellenére vállalta.
- A választási eredmények ismertek mindenki előtt. S az is, hogy melyik párt hogyan reagált erre. Gyakorlatilag mindegyik elégedett az elért eredménnyel. Össznépi az öröm. Ez tudathasadásos állapot. Maradjunk szűkebb pátriánknál, Zalánál, Zalaegerszegnél! Az MSZP gyengébb szereplésének - a párt helyi vezetője szerint -  Ön az oka. Bűnösnek érzi magát?

 

A visszalépést bejelentő sajtótájékoztatón. Mellette Simon Erika, az EZE, a DK és az Együtt képviselőjelöltje.

 

- Egyáltalán nem! Az ők kommunikációs trükkjeit, a felelősség másra hárításának taktikáját ismerve ez a kijelentés nem meglepő. Mint elnökségi tag természetesen részfelelősséget vállalok azért, hogy a párt népszerűsége erre a szintre süllyedt. Abban viszont nem, hogy Kiss Ferenc elnököt, illetve Major Gábor alelnököt támogattam. Bár itt időközben felcserélődtek a szerepek, hiszen hosszabb ideig - amikor csökkent az MSZP népszerűsége - Major Gábor volt az elnök. Sajnos ők semmiféle önkritikát nem gyakoroltak ezért. A cikk elején idézett sajtónyilatkozatokban egy szó sem esik arról, hogy ők valamiért is vállalták volna a felelősséget.
- Koltai úr! Remélem nem veszi sértésnek, ha szembesítem azzal a vélekedéssel, hogy Önt nem kell komolyan venni. Ebből adódóan azt sem, amit mond!
-Ezt bízzuk az olvasókra, a párt azon tagjaira, akik ugyanúgy ismerik a problémákat, mint én, csak nem akarnak ütközni, veszekedni, vitatkozni.
- Hogy jutottak el idáig? Ezt a kérdést úgy teszem fel önnek, hogy természetesen kíváncsi leszek Kiss Ferenc (nem a könyvelő) és  Major Gábor véleményére is. Remélem vállalják az interjút!
- Major Gábor 2010 óta folyamatosan azt állítja, hogy fordulatra van szükség. Sajnos az a valóság, hogy a választás óta folyamatosan elfordulnak az emberek az MSZP-től. Ennek ellenére azt mondta, hogy nem kell túlságosan kampányolni, mert az idő nekünk dolgozik. Szerintem ő egy másik időzónában él és gondolkodik.
- Gyenge volt a kampány?
- Jóval feszítettebb tempóban kellett volna dolgozni. Tudjuk, hogy Major Gábor a biztonsági szolgálat mellett utazásszervezésben is érdekelt. Nos, ennek a szakmának egyik ismerve, hogy sokat kell távol lenni. Így nem lehet pártot építeni, szervezni. Nem lehet megújítani, de még a jelenlegi tagságot sem megtartani. Ez megmutatkozott az idei három kampányban is. Nem volt az MSZP-nek kampánycsapata. Major Gábor elnöksége alatt a párt elsorvadt Egerszegen, nem lehetetett mozgósítani a tagságot. Külső támogatókról gyakorlatilag nem is lehet beszélni. Kiss Ferenc visszaemelése az elnöki posztra rossz ötlet volt. Ő a múlt embere. A párt népszerűsége lecsökkent, ezért kezdtem el gondolkodni a visszalépésen. Lényegesen jobb eredményt érhettünk volna el, ha sikerül a teljes baloldali összefogás. Ez nem miattam hiúsult meg.
Hogy miért nem sikerült a teljes összefogás Zalaegerszegen? A következő részben - többek között - erről is kifejti véleményét ifj. Koltai Tibor.

E.E.

 

Kovács Lászlóval, az MSZP egykori elnökével.