Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/596-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az MSZP egerszegi „árulója” (2014.10.18., 12:35)

Beszélgetés ifj. Koltai Tibor visszalépett képviselőjelölttel (2.)

 

Ifj. Koltai Tibor a tavaszi parlamenti választás reklámtollával. A felirata a következő: MSZP - Együtt - DK – MLP -  április 6. A szocialista párt most magára maradt.

 

Nem gondoltam volna, hogy ennyien kíváncsiak egy bukott párt visszalépett képviselőjelöltjével készített interjúnk első részére. Sokan véleményt is fűztek hozzá. Beszélgetésünk végén érdemes lesz ezeket is megosztani olvasóinkkal.
Egyelőre folytatjuk beszélgetésünket ifj. Koltai Tiborral (a cikksorozat első része itt olvasható).
- Miért nem jött létre a négypárti ellenzéki összefogás Zalaegerszegen?
- Kiss Ferencnek és Major Gábornak, valamint az őket támogató tagoknak nem volt érdekük a fiatalítás. Tudom, hogy 2010 óta nem tolonganak a baloldali szimpatizánsok, hogy vegyék fel őket az MSZP-be, de megfelelő tagszervezéssel lehetett volna bővíteni az alapszervezetet. Ezt meg sem próbálták, mert attól féltek, hogy felborul az őket támogató arány. Arra játszottak, hogy a csökkenő népszerűség ellenére annyi szavazatot még kapjon az MSZP Zalaegerszegen, hogy a lista első két helyezettje bejusson a közgyűlésbe. Két ember egyéni érdeke felülírta az MSZP-ét.
- Ezért nem született megállapodás egyetlen ellenzéki párttal sem?
- Amikor a Zalatáj megírta - egyébként valós információk alapján -, hogy szóba kerültem az MSZP polgármesterjelöltjeként, akkor felajánlottam Kiss Ferencnek, hogy hajlandó vagyok lemondani a listavezetői pozícióról és csak polgármesterjelöltként indulnék el.
- Árulja el, hogy kinek a részéről vetődött fel, hogy Ön az MSZP polgármesterjelöltje legyen?
- Rengetegen megkerestek helyben, de nem csak a választások előtti három hónapban, hanem jóval korábban is. Vállalkozók, párttagok, rengeteg ismerősöm. Az országos pártközpontban is úgy gondolhatták, hogy Major Gábor és Kiss Ferenc helyett új emberrel kellene próbálkozni. Ezt határozottan éreztem.
- De mégsem Ön lett a jelölt…
- Az MSZP ilyen szempontból mégiscsak demokratikus párt. A helyiekre bízták a döntést.

 

Fehér szegfűvel kívánt ifj. Koltai Tibor sok sikert Simon Erikának. Akár jelzésértékű is lehetett volna a gesztus, ám a visszalépett képviselőjelölt szerint ennek csupán az volt az oka, hogy nem kapott vöröset aznap Egerszegen.

 

- A helyi tagok viszont Kiss Ferencre szavaztak. Véleménye szerint miért nem tudott ő szövetséget kötni a többi párttal?
- Én úgy tudom, ha Kiss Ferenc listaelsőséget ajánl dr. Kocsis Gyulának, az EZE, a DK és az Együtt közös jelöltjének, akkor sem biztos, hogy támogatják polgármesterjelöltként. Az EZE-Együtt-DK-trió  - ha az MSZP támogatja dr. Kocsis Gyula jelöltségét - azt ajánlotta, hogy minden körzetben maradhatnak az egyéni jelöltjeink és a listán is egészen jó helyen leszünk. Major Gábor második helyéért cserébe biztosan megvalósult volna a közös indulás, ám Kiss Ferenc ezt sem adta. Ő mindenképpen polgármesterjelölt akart maradni. Mögé pedig szerintem, és mások szerint  sem lehet egy nem MSZP-s vonalat felsorakoztatni, mert megosztó politikus. Még az MSZP-t is megosztja. Szerintem sokan voltak, akik miatta nem mentek el október 12-én az MSZP-re szavazni. Amikor aláírásokat gyűjtöttem a körzetemben, vagy 25-30 ember  nem volt hajlandó Kiss Ferencnek ajánlást adni, miközben engem támogattak. Ez mindenképpen elgondolkodtató volt már akkor is. Az EZE elnöke legalább 8-10 egyeztetést kezdeményezett, de Kiss Ferenc nem engedett.
- Tegyük fel, hogy a szocialisták helyi vezetői félreteszik személyi ambícióikat, és szövetkeznek az EZÉ-vel, a DK-val, az Együtt PM-el. Hogyan változhatott volna az eredmény?
- Úgy érzem, hogy a 29-35 százalékot elérhettük volna.
- De ez érdemben nem befolyásolta volna a végeredményt.
- Ezzel nem értek egyet. Szerintem még egyéni körzetet is sikerült volna nyerni. Nem tudhatjuk, hogy mennyire mozgósított volna az összefogás. Sokan maradtak otthon, s biztos, hogy nem a Fidesz-KDNP támogatói közül. Az biztos, hogy mozgósító ereje lett volna az összefogásnak, s akkor a választási adatok is mások lennének. Ha csak az én körzetemet nézem, Simon Erika 287 szavazatot kapott, rám 163 érvénytelen voksot adtak le. Ha csak százat számolok, akkor 387 szavazattal Simon Erika 28 százalékot ért volna el. Bizonyítani tudom, hogy június óta összefogás párti voltam. Kiss Ferencnek nem volt érdeke ez, hiszen ha a listaelsőséget meg is tudta volna tartani, Major Gábor köre nem támogatta volna polgármesterjelöltként. A mintegy 50 fős aktív tag közül legalább 28 áll mögötte, Kiss Ferencnek pedig csak 20-22 szimpatizánsa van. Sajnos ez a hozzáállás vezetett oda, hogy közel 3 000 szavazatot elbukott a párt a városban 4 év alatt.
A beszélgetés folytatásában sok mindenről esik majd szó, többek között az MSZP-n belüli hatalmi harcokról is.

E.E

 

Itt még teljes az MSZP csapata, ifj. Koltai Tibor is a képviselőjelöltek között látható.