Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/596-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Az MSZP egerszegi „árulója” (2014.10.21., 15:30)
Beszélgetés ifj. Koltai Tibor visszalépett képviselőjelölttel (3.)

 

Kívül a párton… Ifj. Koltai Tibor az MSZP egerszegi székháza előtt. A múlt héten kilépett a szocialista pártból.

 

Bizonyára elkerülte egyik olvasónk figyelmét korábbi megjegyzésünk, ami egyértelművé tette, hogy természetesen megkeressük Kiss Ferencet és Major Gábort is az MSZP választási szereplésével kapcsolatban. Mielőtt ezt megtennénk, folytatjuk beszélgetésünket ifj. Koltai Tiborral, az MSZP egerszegi „árulójával”, aki néhány nappal a választás előtt lépett vissza a képviselőjelöltségtől.
- Azt mondják, hogy Önt nem kell komolyan venni. Mire alapozzák ezt a véleményt?
- Arra, hogy próbálok kitörni ebből a 25 éve tartó agóniából. Soha nem pályáztam vezetői posztra. Nem akartam elnök, alelnök lenni a pártban.
- Viszont szeretett volna polgármesterjelölt lenni…
- Nem magam miatt, hanem a pártom érdekét szem előtt tartva. Ha én azért akartam volna listavezető lenni, hogy bejussak a közgyűlésbe, akkor azt megmondom. Polgármesterjelöltként nem sok esélyem lett volna, mégis érdekelt a kihívás. Kiss Ferencék a kompenzációs lista első és második helyét úgy „adták” el a közvélemény felé, hogy az a város érdeke.
- Az elemi számtan azt mutatta, hogy a polgármesteri szék elérhetetlen a MSZP számára, viszont a kompenzációs listáról az első helyezett bejuthat a közgyűlésbe.
- Ez így van. Milyen politikus az, aki kompenzációs listát akar „nyerni”? Kiss Ferenctől és Major Gábortól az elmúlt négy évben nem hallottam arról, hogy fontosak az egyéni körzetek. Azt mondták, hogy lehetetlen győzni. Én nem így állok neki egy kampánynak. Győzni szeretnék, de ismerem a számokat és tisztában vagyok a realitással. Amikor felmértem a helyzetet a 10-es körzetben, láttam, hogy milyen esélyeim vannak. Ezért léptem vissza Simon Erika javára. Kiss Ferencet nem tartom egy jövőbe látó, varázsgömbbel rendelkező politikusnak.
- Ezt hogy érti?
- Honnét tudta ő a választás előtt, hogy milyen választási eredmények lesznek október 12-én? Előre mondta a szavazati arányokat. Még azt sem tudta, hogy milyen lesz a választási részvétel, ami befolyásolja az arányokat.

 

Török Zsolttal, az MSZP volt szóvivőjével.

 

- Számokkal nem szeretnék vitatkozni, feltételezésekkel főleg nem. A lényeg az, hogy Önt árulónak tartják.
- A legutolsó közvéleménykutatási adatok azt mutatták, hogy Kiss Ferenc 9 százalékon, az MSZP 11 százalékon, Balaicz Zoltán 42,5 százalékon, Kocsics Gyula 14 százalékon, az EZE-DK-Együtt 14 százalékon áll. S akkor számolni kezdtem.
- S mi jött ki eredményül?
- Mondjuk az MSZP kiindulási állapota 12 százalék, ehhez hozzáteszek az aktivitásommal három százalékot, az EZE-DK-Együtt pedig 14 százalékkal járul ehhez. Ez már 29 százalék.
- Nem túl megbízható ez az előrejelzés, hiszen Balaicz Zoltán esetében 21 százalékot tévedett.
- Beszéltem fideszes ismerősökkel, akik hasonló előrejelzést említettek. Ám a felmérés készítői figyelmen kívül hagyták, hogy Balaicz Zoltánnak volt egy előre pontosan nem mérhető varázsa. A Fidesz nagyszerű érzékkel választotta meg polgármesterjelöltjét.
- Az MSZP 2010 tavasza óta minden választást elveszített. Miért nem lehetett pártot építeni, vagy a meglévőt megújítani?
- Mi demokratikus pártként működünk Zalaegerszegen. Az országos központ nem akar beavatkozni a helyi szervezetek életébe, mondván, hogy ez nem Gyurcsány-párt. Véleményem szerint Kiss Ferenc megélhetési politikus, de hasonló a véleményem Major Gáborról is. Ők egyrészt presztízsokokból politizálnak. Lehet, hogy valamikor baloldali politikusok voltak, de most már csak az egyéni érdekek vezérlik őket.
- Az az érzésem, hogy az országos „baloldali” politikusok sem tudják meghatározni a baloldaliság lényegét...
- Nagyjából körülírható, hogy ez mit jelent, csak nem tudjuk mindenkire levetíteni. Ráadásul nem tudjuk egy mondatban megfogalmazni. A Fidesz nagyszerűen lépett ezen a téren. Csak annyit mondott, hogy rezsicsökkentés. Egy szóval megszólította az országot. Vagy devizahitel… S mit mondott erre az MSZP? Semmit. Önmagával, a pozíciókkal volt elfoglalva.

E.E.
(Folytatjuk)

 

Az MSZP egerszegi önkormányzati kampánya során Mesterházy Attila volt pártelnök is ellátogatott a zalai megyeszékhelyre. Itt még együtt a csapattal ifj. Koltai Tibor.