A lóhús, mint állateledel?

2022. 07 22. 08:58

Őshonos állatok tűntek el a gyűrűsi ménesből (3.)

Ma már szinte bocsánatos, megélhetési bűnözésnek tekinthető az állatlopás.
A fotó illusztráció

A lólopás sokáig nem volt bocsánatos bűn. Amerikában például akasztottak is érte. Ma már sokkal liberálisabb a megítélése, egyszerű lopásnak számít. Ráadásul egyre ritkább is. Éppen ezért a gyűrűsi lótolvajlás is csak amolyan megélhetési bűnöcskének tekinthető, s elkövetője, a helybéli „lókupec” – aki egykor dolgozott a ménes tulajdonosánál, Vörös Józsefnél – sem számíthat végrehajtandó szabadságvesztésre, noha a becsült kár mintegy 10 millió forint.

A Zalatáj értesülése szerint szeptemberben abba a stádiumba kerülhet az ügy, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal átadhatja az ügyészségnek.

Nem könnyű – ismerjük el – a rendőrség dolga, hiszen tapasztalataink szerint a bűnüldözők és a bűnelkövetők jogai sokszor nincsenek egy szinten. (Nem a bűnüldözők a nyerők – a szerk.). Esetünkben megkönnyíthetné a rendőrség dolgát, ha sikerülne az állatkínzást is rábizonyítani a tettesre, hiszen ez lényegesen súlyosbítaná az elkövetés minősítését. (Szerintünk a ló azonosító jegyének kiégetése már annak számít.)

„A tökéletes kutyaeledel.”
Fotó: Facebook

Csak az a baj, hogy az ellopott hét lóból csupán egy került elő. Miután Vörös József megpróbálta visszavinni a ménesbe, erről lebeszélték, mondván a lefoglalt állat „önkényes” elvitele 2-től 5 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti. Pedig Vörös József lovai nem csak a jelöléssel, hanem DNS-vizsgálattal is azonosíthatók. Vagyis bizonyítható, hogy az állat az övé.

Hová lett a többi ló? Egyelőre csak „súgólyukból” érkező hírek vannak arról, hogy bekerülhettek az állateledel-hálózatba. A reklám is így hirdeti: „Vásároljon lóhúst – A tökéletes kutyaeledel. Az allergiás állatok jól tolerálják.”

Talán a rendőrség emberei is rátaláltak már ezekre a reklámokra és a hálózatra. Az állatkínzás és az állateledel közötti összefüggést érdemes lenne vizsgálni, ha ez eddig még nem történt meg. Talán még illegális lóvágóhidat is találnának.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

A gyűrűsi ménesben…
Fotó: Zalatáj

Őshonos állatok tűntek el a gyűrűsi ménesből (1.) (2022. 07. 18.)

Őshonos állatok tűntek el a gyűrűsi ménesből (2.) (2022. 07. 20.)