Őshonos állatok tűntek el a gyűrűsi ménesből (2.)

2022. 07 20. 10:28

A zalai tolvaj legalább hét lovat kötött el

A tolvaj csak az egyik oldalon égette ki az azonosítót, a másikon megmaradt. Így lehetett azonosítani az állatot.

Megérkezett a rendőrség válasza a gyűrűsi lólopással kapcsolatos kérdésünkre. Mint korábbi cikkünkben írtuk, a közelmúltban legalább hét ló is eltűnt Vörös József helyi gazdálkodó méneséből.

A következő levelet küldtük a rendőrségnek:

„Tisztelt Sajtóosztály!

Tisztelt Pál-Tóth Evelin megbízott sajtószóvivő asszony!

A Zalatáj értesülése szerint az elmúlt hetekben több lovat is eltulajdonítottak Vörös József gyűrűsi vállalkozó méneséből. Arról is tájékoztattak, hogy legalább egy esetben állatkínzás is történt, aminek következtében a ló elpusztult.

Tudomásunk szerint feljelentés történt az ügyben, s rendőrségi vizsgálat (valószínűleg a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság részéről) is folyik.

Kérem szíves tájékoztatásukat az ügyben.

Köszönettel: Ekler Elemér, kiadó-főszerkesztő, Zalatáj Kiadó”

Vörös József régóta foglalkozik őshonos lovakkal.

Pál-Tóth Evelin főhadnagy, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője arról tájékoztatta lapunkat, hogy „az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság nagyobb értékre elkövetett lopás miatt folytat büntetőeljárást. Állatkínzással kapcsolatosan bejelentés/feljelentés nem érkezett…”

A tájékoztatás azzal zárult, hogy a „nyomozás érdekére való tekintettel további információt a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nem ad.”

Vagyis azt nem tudtuk meg a válaszlevélből, hogy megtörtént-e a feltételezett lótolvaj – aki egyébként gyűrűsi lakos – rendőrségi meghallgatása. Az viszont tény – a válaszlevél alapján –, hogy állatkínzással kapcsolatban nem kapott a rendőrség „bejelentést/feljelentést”. Maga a tulajdonos említette, hogy az egyik ellopott lovon lévő azonosítót kiégették, de csak az állat egyik oldalán (a másikon elfelejtették), így bukkantak a nyomára és sikerült azonosítani.

Az állatkínzással kapcsolatos bejelentésnél talán segítségre lehet valamelyik erre a célra szakosodott civil szervezet. Megkerestük Igaz Klaudiát, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetőjét, aki azt mondta, hogy tőlünk értesült az esetről. Véleménye szerint a hatóságnak a nyomozás során – ha erre utaló jelek, információk vannak – az esetleges állatkínzást is vizsgálnia kell, de szükség esetén ők segítséget nyújtanak Vörös Józsefnek, hogy az állatkínzással kapcsolatos feljelentés is megszülessen.

A Zalatáj értesülése szerint ezen a héten fontos nyomozati cselekményre is sor kerülhet.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

A legelőn a ménes lovai…
Fotók: Zalatáj

Őshonos állatok tűntek el a gyűrűsi ménesből (1.) (2022. 07. 18.)