Krausz Ferenc is Nobel-díjas

2023. 10 03. 13:34

Felvételünk Krausz Ferenc Németországban élő kísérleti fizikusról, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjáról a Wolf-díj átadása kapcsán készült Budapesten 2022. február 14-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Krausz Ferenc Németországban élő magyar születésű fizikus, Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia fizikus és Anne L’Huillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikus kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.

tovább olvasom...

Zalában is áldozatul esnek…

2023. 10 03. 13:12

Prevenciós fejtörő megelőzésként

Szinte nincs olyan nap, hogy valaki ne esne az online térben csalók áldozatává Zala vármegyében. A jó tanácsok mellé most egy keresztrejtvényt is csatoltunk.

tovább olvasom...

„Veszélyt, kockázatot nem jelentett”

2023. 10 03. 11:30

A fotó illusztráció

Több aggódó bejelentés érkezett szerkesztőségünkbe, hogy szeptember 26-án (kedden) Zalaegerszeg külterületén (Csácsi-hegy, Horizont és Széperdő utca) légi gyomirtás történt a Zalaerdő Zrt. megbízásából.

tovább olvasom...

65 köbméter szemét egy zalakomári udvarban

2023. 10 03. 11:10

Veszélyes hulladékot is tartalmazott

A 32 éves zalakomári nő 2022 áprilisát megelőző hosszabb időszakon át különböző hulladékokat, többek között – ruhaneműket, műanyagokat, lakossági vegyes hulladékot, azbeszt tartalmú palát, kiselejtezett elektromos és elektronikus berendezéseket – halmozott fel házának udvarán. A 65 köbméternyi, veszélyes hulladékot is tartalmazó, a földbe részben már beágyazódott hulladék alkalmas volt az emberi élet, a föld, a víz, az élő szervezetek veszélyeztetésére.

tovább olvasom...

Késsel támadt egykori zalai élettársára

2023. 10 03. 11:02

Zsarolás miatt került őrizetbe egy osztrák férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája dönt.

Nagykanizsai Járási Ügyészség indítványozta a Zalaegerszegi Járásbíróság előtt annak a 47 éves, osztrák állampolgárságú férfinak a letartóztatását, aki 2023. szeptember 30-án a délutáni órákban a Nagykanizsa környéki kistelepülésen, Kisrécsén lévő otthonukban fenyegetően konyhai kést tartott volt élettársa nyakához és arra kényszerítette, hogy egy papírlapra írja le az általa diktált szöveget, melynek tartalma szerint lemond minden tulajdonáról a gyanúsított javára, illetve lányának sincs igénye a továbbiakban. A sértett a fenyegetés hatására leírta a kért szöveget.

tovább olvasom...

Sikeres szezont zárt a keszthelyi Festetics-kastély

2023. 10 03. 09:55

Oláh Zsanett, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a turisztikai főszezon zárását követően, a keszthelyi Festetics-kastély eredményeiről tart sajtótájékoztatót.
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Sikeres szezont zárt a keszthelyi Festetics-kastély. Az év első nyolc hónapjában 215 ezer látogatót fogadtak, és elérték az egész évre tervezett bevételt – közölte az MTI-vel a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. ügyvezetője.

tovább olvasom...

Egerszegi ezüstérem a nyíltvízi úszó EB-n

2023. 10 03. 09:38

Nagy Napsugár, Horváth Csaba és Nett Vivien a magyar nyíltvízi úszóválogatott trófeájával.

Korfun rendezték az idei junior nyíltvízi Európa-bajnokságot (2023.09.29-10.01), melyre a magyar válogatott tagjaként a Zalaco-Zalaegerszeg Úszóklub két versenyzője szerzett korábban részvételi jogosultságot. Nett Vivien (2006) és Nagy Napsugár (2008) kiváló teljesítménnyel, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nyíltvízi válogatott eddigi legeredményesebb Európa-bajnokságát zárhatta.

tovább olvasom...

Fehér hollók

2023. 10 03. 09:22

Hegyi Gyula… Egy józanul gondolkodó szocialista.
Fotó: Mandiner/Szűcs Ágnes

Néha a sajátjait is meghallgathatná az ellenzék. Például a szocialista Hegyi Gyulát, aki azt írta minap az Indexen, hogy az ukrán gabonaválság plasztikusan mutatja be az Európai Bizottság szerepzavarát, hiszen egyre inkább túllép a hatáskörén, és politikai szerepet vállal magára. „A lázas kapkodással elfogadott Oroszország-ellenes szankciókat nem előzte meg az amúgy kötelező hatásvizsgálat, pedig ennek a fontosságát az élet fájdalmasan bebizonyította. (…) A hivatalosan »béketeremtésre« szolgáló Európai Békekeretből a bizottság fegyvereket vásárol Ukrajnának, ami egyrészt George Orwell tollára való cinizmus, másrészt szintén hatásköri túllépés.” Stimmel.

tovább olvasom...

Orbán Viktor a boszniai szerb elnökkel tárgyalt

2023. 10 02. 14:38

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án.
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

tovább olvasom...

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

2023. 10 02. 14:24

Szeged, 2023. október 2.
A képernyõn Karikó Katalin Széchenyi-díjas biokémikus videókapcsolaton keresztül a Szegedi Tudományegyetem eredményváró eseményén, miután a stockholmi Karolinska Intézetben bejelentették, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, 2023. október 2-án.
MTI/Rosta Tibor

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért – jelentették be hétfőn a stockholmi Karolinska Intézetben.

tovább olvasom...