Ünnepi koncert a petrikeresztúri templomban

2024. 01 10. 08:57

József atya a mise kezdetén.

A petrikeresztúri székhelyű, de több települést felölelő egyesület hivatalos formában 2006. januártól működik. Az elmúlt években bohózatokat, zenés darabokat adtak elő több helyszínen. A csendes covid utáni időszak új lehetőségeit folyamatosan próbálják kihasználni, így történt ez idén karácsonykor is.

tovább olvasom...

A ZTE nagy esélye

2024. 01 10. 08:06

Férfi kosárlabda Magyar Kupa

Jó esélye van a Zalakerámia ZTE KK csapatának a Magyar Kupa elődöntőjébe jutásra, hiszen a negyeddöntőben elkerülte a legerősebb ellenfeleket. Az egerszegi együttes a bajnoki tabellán jelenleg tizedik Pécs ellen mérkőzik.

tovább olvasom...

Szoboszlai Dominik a férfi, Érdi Mária a női győztes

2024. 01 09. 09:42

Szoboszlai Dominik, a Liverpool labdarúgója, a magyar válogatott csapatkapitánya beszél, miután átvette az Év férfi sportolója díjat.

A férfiaknál Szoboszlai Dominikot, a Liverpool labdarúgóját, a magyar válogatott csapatkapitányát, a nőknél pedig Érdi Mária világbajnok vitorlázót választotta meg a 2023-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

tovább olvasom...

Az év hala 2024-ben: réticsík

2024. 01 09. 08:30

Megfogyatkozott az állomány, védelmet élvez.
Fotó: Magyar Haltani Társaság

A Magyar Haltani Társaság által kiírt voksoláson a gardára (Pelecus cultratus), a réticsíkra (Misgurnus fossilis) és a laposkeszegre (Ballerus ballerus) lehetett voksolni. A közel négyezer szavazat majdnem felével a réticsík lett az év hala.

tovább olvasom...

Szobrot a sünöknek!

2024. 01 09. 08:18

Fotó: MTI

Ha a 2006-ban megsérült tüntetők szobrot kapnak, ott kell állnia mellette a megsérült rendőrök emlékművének is, akik életük kockáztatásával is megvédték a város népét a szélsőjobbos utcai harcosok pogromjától – írja Batka Zoltán a Népszavában. Javaslatát adatokkal is alátámasztja: 399 rendőr sérült meg, közülük 47-en súlyosan. A szerző szerint agyrém, hogy míg a magyar rendőrökre támadó megsérült tüntetőket hőssé avatta az Orbán-kormány, a sérült rendőrök egy kanyi vasat sem kaptak a helytállásukért. („Kár, hogy egy vasat se kaptak. A lábukról hiányzik a nehézvas” – írja egy kommentelő. Egy másik azt kérdi, hogyan kaptak volna jutalmat a rendőrök, ha nem lehetett őket beazonosítani?)

tovább olvasom...

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

2024. 01 08. 10:54

Kiemelkedő természeti értékünk.
Fotó: birdo-azevmadarfotosa.hu

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

tovább olvasom...

Véres Nagyenyed

2024. 01 08. 10:40

Résztvevők a nagyenyedi sétatéri diákemlékműnél tartott megemlékezésen 2023. január 8-án.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

1849. január 8-án este megszólaltak a Nagyenyed melletti román falvak templomharangjai, majd Axente Sever kiadta a parancsot tízezres martalóccsapatának: „Enyednek pusztulnia kell!” A 27 éves haramiavezér az osztrák Puchner tábornok utasítását követte; Erdély főhadparancsnoka nem sokkal előbb „felkérte”, pusztítsa el a magyar várost. Sever banditái már korábban, 1848 őszén nekiláttak a magyarpogromoknak, ám akkor a közelben állomásozó honvédcsapatok miatt még nem tudtak igazán „kibontakozni”. Decemberben azonban, amikor Bem tábornok kivonta seregeit a térségből, Sever elérkezettnek látta az időt, a martalócok megrohanták a védtelen várost. A gyújtogató, gyilkoló, fosztogató előemberek szörnyű pusztítást végeztek a nagyenyedi magyarok között. A túlélők elbeszélései minden képzeletet felülmúltak. Történészek 1500-2000 főre becsülik a halottak számát, több ezren menekülés közben halálra fagytak a mínusz húsz fokban. A román történetírás nem ír a vérengzésről.

tovább olvasom...

Merjünk nyüszíteni!

2024. 01 03. 08:58

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik.
Fotó: Csudai Sándor

„Mondanám, hogy 2024 vízválasztó lesz a magyar sport jövőjét illetően, de nem lesz az” – tájékoztatja olvasóit Varga T. Róbert jövendőmondó a Népszavában. Bár ő is felajzva várja a magyar labdarúgó-válogatott szereplését az Európa-bajnokságon, ahol „Marco Rossi szövetségi és Szoboszlai Dominik csapatkapitány vezérletével még a továbbjutás is benne van a pakliban”, és a párizsi olimpia is izgatottá teszi, ahonnan „akár tíz aranyat is hazahoznak honfitársaink”, azért csak vegyünk vissza az arcunkból, javasolja. Varga T. keble sokkal jobban dagadna a büszkeségtől, ha – innen idézem, oly átéléssel fogalmaz – „nem kellene tanároknak a diákjaikkal iskolákat élőfallal körbeállniuk, mintegy segélykiáltást hallatva, hogy mindjárt éhen döglenek, vagy nem kellene végignézni, amint összeroskadó kórházak maguk alá temetnek műtétre váró ezreket”.

tovább olvasom...

A zalaegerszegi születésű Kaizinger Balázs olimpiai kvótát szerzett lovastusában

2024. 01 03. 08:44

Kaizinger Balázs lesz az első magyar lovas az olimpián 1996-óta.

Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett a párizsi olimpiára.

tovább olvasom...

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

2023. 12 22. 10:27

tovább olvasom...