Szobrot a sünöknek!

2024. 01 09. 08:18

Fotó: MTI

Ha a 2006-ban megsérült tüntetők szobrot kapnak, ott kell állnia mellette a megsérült rendőrök emlékművének is, akik életük kockáztatásával is megvédték a város népét a szélsőjobbos utcai harcosok pogromjától – írja Batka Zoltán a Népszavában. Javaslatát adatokkal is alátámasztja: 399 rendőr sérült meg, közülük 47-en súlyosan. A szerző szerint agyrém, hogy míg a magyar rendőrökre támadó megsérült tüntetőket hőssé avatta az Orbán-kormány, a sérült rendőrök egy kanyi vasat sem kaptak a helytállásukért. („Kár, hogy egy vasat se kaptak. A lábukról hiányzik a nehézvas” – írja egy kommentelő. Egy másik azt kérdi, hogyan kaptak volna jutalmat a rendőrök, ha nem lehetett őket beazonosítani?)

tovább olvasom...

A kerecsensólyom az év madara 2024-ben

2024. 01 08. 10:54

Kiemelkedő természeti értékünk.
Fotó: birdo-azevmadarfotosa.hu

A kerecsensólyom lett az év madara 2024-ben – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely szerint a faj megőrzésében óriási a magyar természetvédelem felelőssége, mert a kerecsensólyom kontinentális szinten is kiemelkedő természeti értékünk.

tovább olvasom...

Véres Nagyenyed

2024. 01 08. 10:40

Résztvevők a nagyenyedi sétatéri diákemlékműnél tartott megemlékezésen 2023. január 8-án.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

1849. január 8-án este megszólaltak a Nagyenyed melletti román falvak templomharangjai, majd Axente Sever kiadta a parancsot tízezres martalóccsapatának: „Enyednek pusztulnia kell!” A 27 éves haramiavezér az osztrák Puchner tábornok utasítását követte; Erdély főhadparancsnoka nem sokkal előbb „felkérte”, pusztítsa el a magyar várost. Sever banditái már korábban, 1848 őszén nekiláttak a magyarpogromoknak, ám akkor a közelben állomásozó honvédcsapatok miatt még nem tudtak igazán „kibontakozni”. Decemberben azonban, amikor Bem tábornok kivonta seregeit a térségből, Sever elérkezettnek látta az időt, a martalócok megrohanták a védtelen várost. A gyújtogató, gyilkoló, fosztogató előemberek szörnyű pusztítást végeztek a nagyenyedi magyarok között. A túlélők elbeszélései minden képzeletet felülmúltak. Történészek 1500-2000 főre becsülik a halottak számát, több ezren menekülés közben halálra fagytak a mínusz húsz fokban. A román történetírás nem ír a vérengzésről.

tovább olvasom...

Merjünk nyüszíteni!

2024. 01 03. 08:58

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik.
Fotó: Csudai Sándor

„Mondanám, hogy 2024 vízválasztó lesz a magyar sport jövőjét illetően, de nem lesz az” – tájékoztatja olvasóit Varga T. Róbert jövendőmondó a Népszavában. Bár ő is felajzva várja a magyar labdarúgó-válogatott szereplését az Európa-bajnokságon, ahol „Marco Rossi szövetségi és Szoboszlai Dominik csapatkapitány vezérletével még a továbbjutás is benne van a pakliban”, és a párizsi olimpia is izgatottá teszi, ahonnan „akár tíz aranyat is hazahoznak honfitársaink”, azért csak vegyünk vissza az arcunkból, javasolja. Varga T. keble sokkal jobban dagadna a büszkeségtől, ha – innen idézem, oly átéléssel fogalmaz – „nem kellene tanároknak a diákjaikkal iskolákat élőfallal körbeállniuk, mintegy segélykiáltást hallatva, hogy mindjárt éhen döglenek, vagy nem kellene végignézni, amint összeroskadó kórházak maguk alá temetnek műtétre váró ezreket”.

tovább olvasom...

A zalaegerszegi születésű Kaizinger Balázs olimpiai kvótát szerzett lovastusában

2024. 01 03. 08:44

Kaizinger Balázs lesz az első magyar lovas az olimpián 1996-óta.

Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett a párizsi olimpiára.

tovább olvasom...

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

2023. 12 22. 10:27

tovább olvasom...

Karácsony bűvöletes éjjelén…

2023. 12 22. 10:20

Akár ha pajkos gyermek szakítaná fel az égi dunnát, a dermesztő éjben puha fehér pihék kavarognak, aztán szédítő táncuktól elfáradtan, egymás ölébe hullva megtapadnak fűn, fán, kerítésen és a pislogó ablakú házak taraján. A magasztos éji csendben megszólal egy orgona, és a templomban előbb bátortalanul, majd egyre erősebben, egye diadalmasabban felzeng a mennyből az angyal.

tovább olvasom...

Egy temesvári „apróság”

2023. 12 22. 08:43

Rosszul taktikázott a diktátor…
Fotó: Photo by Barbara Pflaum/IMAGNO/APA-PictureDesk via AFP

Romániában ilyentájt, december 21-én és 22-én szoktak megemlékezni az 1989-es forradalom kitörésére – alighanem Ceausescu diktátor utolsó beszéde, illetve elmenekülése okán. Akiknek azonban jobb az emlékezetük – és a gerincszerkezetük –, már december 15-én megteszik ezt. Azon az emlékezetes napon (34 éve) a temesvári nép élete kockáztatásával kiállt a meghurcolt református lelkész, Tőkés László mellett. (Román „történészek” szerint a városi megmozdulás csak elhanyagolható apróság volt a változások elindításában.)

tovább olvasom...

Kórus alakult, orgonát szenteltek Nován

2023. 12 21. 10:50

Megtelt a novai templom.

Koncert várta az érdeklődőket advent harmadik vasárnapján Nován a Nagy Boldogasszony-templomba. Nagy Tamás plébános szólt az ünnepről, majd megszentelte a templom új orgonáját. A régi orgona az elmúlt év végén elromlott, megjavítani nem sikerült, ezért új hangszert vásárolt a plébánia.

tovább olvasom...

Elaludt a szolgálatban Felsőrajkon, álltak a vonatok

2023. 12 21. 10:01

Egy liter vodka volt az altató

A végzés jogerős.

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a vasúti dolgozónak az ügyében, aki karácsonyi szolgálati ideje alatt úgy lerészegedett, hogy nem volt képes fogadni az érkező vonatokat.

tovább olvasom...