Véres Nagyenyed

2024. 01 08. 10:40

Résztvevők a nagyenyedi sétatéri diákemlékműnél tartott megemlékezésen 2023. január 8-án.
Fotó: MTI/Kiss Gábor

1849. január 8-án este megszólaltak a Nagyenyed melletti román falvak templomharangjai, majd Axente Sever kiadta a parancsot tízezres martalóccsapatának: „Enyednek pusztulnia kell!” A 27 éves haramiavezér az osztrák Puchner tábornok utasítását követte; Erdély főhadparancsnoka nem sokkal előbb „felkérte”, pusztítsa el a magyar várost. Sever banditái már korábban, 1848 őszén nekiláttak a magyarpogromoknak, ám akkor a közelben állomásozó honvédcsapatok miatt még nem tudtak igazán „kibontakozni”. Decemberben azonban, amikor Bem tábornok kivonta seregeit a térségből, Sever elérkezettnek látta az időt, a martalócok megrohanták a védtelen várost. A gyújtogató, gyilkoló, fosztogató előemberek szörnyű pusztítást végeztek a nagyenyedi magyarok között. A túlélők elbeszélései minden képzeletet felülmúltak. Történészek 1500-2000 főre becsülik a halottak számát, több ezren menekülés közben halálra fagytak a mínusz húsz fokban. A román történetírás nem ír a vérengzésről.

tovább olvasom...

Merjünk nyüszíteni!

2024. 01 03. 08:58

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik.
Fotó: Csudai Sándor

„Mondanám, hogy 2024 vízválasztó lesz a magyar sport jövőjét illetően, de nem lesz az” – tájékoztatja olvasóit Varga T. Róbert jövendőmondó a Népszavában. Bár ő is felajzva várja a magyar labdarúgó-válogatott szereplését az Európa-bajnokságon, ahol „Marco Rossi szövetségi és Szoboszlai Dominik csapatkapitány vezérletével még a továbbjutás is benne van a pakliban”, és a párizsi olimpia is izgatottá teszi, ahonnan „akár tíz aranyat is hazahoznak honfitársaink”, azért csak vegyünk vissza az arcunkból, javasolja. Varga T. keble sokkal jobban dagadna a büszkeségtől, ha – innen idézem, oly átéléssel fogalmaz – „nem kellene tanároknak a diákjaikkal iskolákat élőfallal körbeállniuk, mintegy segélykiáltást hallatva, hogy mindjárt éhen döglenek, vagy nem kellene végignézni, amint összeroskadó kórházak maguk alá temetnek műtétre váró ezreket”.

tovább olvasom...

A zalaegerszegi születésű Kaizinger Balázs olimpiai kvótát szerzett lovastusában

2024. 01 03. 08:44

Kaizinger Balázs lesz az első magyar lovas az olimpián 1996-óta.

Kaizinger Balázs a lovastusa regionális rangsora alapján kvótát szerzett a párizsi olimpiára.

tovább olvasom...

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket!

2023. 12 22. 10:27

tovább olvasom...

Karácsony bűvöletes éjjelén…

2023. 12 22. 10:20

Akár ha pajkos gyermek szakítaná fel az égi dunnát, a dermesztő éjben puha fehér pihék kavarognak, aztán szédítő táncuktól elfáradtan, egymás ölébe hullva megtapadnak fűn, fán, kerítésen és a pislogó ablakú házak taraján. A magasztos éji csendben megszólal egy orgona, és a templomban előbb bátortalanul, majd egyre erősebben, egye diadalmasabban felzeng a mennyből az angyal.

tovább olvasom...

Egy temesvári „apróság”

2023. 12 22. 08:43

Rosszul taktikázott a diktátor…
Fotó: Photo by Barbara Pflaum/IMAGNO/APA-PictureDesk via AFP

Romániában ilyentájt, december 21-én és 22-én szoktak megemlékezni az 1989-es forradalom kitörésére – alighanem Ceausescu diktátor utolsó beszéde, illetve elmenekülése okán. Akiknek azonban jobb az emlékezetük – és a gerincszerkezetük –, már december 15-én megteszik ezt. Azon az emlékezetes napon (34 éve) a temesvári nép élete kockáztatásával kiállt a meghurcolt református lelkész, Tőkés László mellett. (Román „történészek” szerint a városi megmozdulás csak elhanyagolható apróság volt a változások elindításában.)

tovább olvasom...

Kórus alakult, orgonát szenteltek Nován

2023. 12 21. 10:50

Megtelt a novai templom.

Koncert várta az érdeklődőket advent harmadik vasárnapján Nován a Nagy Boldogasszony-templomba. Nagy Tamás plébános szólt az ünnepről, majd megszentelte a templom új orgonáját. A régi orgona az elmúlt év végén elromlott, megjavítani nem sikerült, ezért új hangszert vásárolt a plébánia.

tovább olvasom...

Elaludt a szolgálatban Felsőrajkon, álltak a vonatok

2023. 12 21. 10:01

Egy liter vodka volt az altató

A végzés jogerős.

A Zalaegerszegi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a vasúti dolgozónak az ügyében, aki karácsonyi szolgálati ideje alatt úgy lerészegedett, hogy nem volt képes fogadni az érkező vonatokat.

tovább olvasom...

Négyszer is elkapták a nagyrécsei férfit

2023. 12 21. 09:49

Jogosítvány nélkül, ittasan, eltiltás hatálya alatt

A 45 éves nagyrécsei, vezetői engedéllyel nem rendelkező férfit a bíróság 2022 decemberében 2024 márciusáig eltiltotta a vezetéstől, ennek ellenére 2023. január 13-án Galambokon ittas állapotban vezetett amikor rendőri ellenőrzés alá vonták. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a vádlott által vezetett személygépkocsin elhelyezett rendszám egy másik személygépkocsira lett kiadva.

tovább olvasom...

Barlangrajzok

2023. 12 21. 08:45

Pápai Gábor karikaturista, a Népszava munkatársa átveszi Kránitz Lászlótól, az MSZP pártalapítványa, a Szabad Sajtó Alapítvány elnökétől, és Tóbiás Józseftől, az MSZP elnökétől a Szabad Sajtó-díjat Budapesten, a Danubius Hotel Flamencóban 2015. március 14-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Azok a rajzai a legnépszerűbbek, amelyekkel a jelenlegi rendszert, elsősorban Orbán Viktort támadja, magyarázza Pápai Gábor, a Népszava karikaturistája a KlikkTV Tíz című műsorában. „Alacsonyabb szinten”, mondja, előfordulnak felháborodások, de a miniszterelnök még nem rea­gált.

tovább olvasom...