Szellem a palackból

2024. 03 14. 14:04

Óriássá lett a csöppnyi nemzet.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Sosem tört volna ki a forradalom 1848. március idusán, ha az elnyomás, a jogtiprás, a kitaszítottság nem ér el az egekig, ha a magyarság elfogadja a szolgasorsot. A kilátástalanság évszázadai kovásszá gyúrták a hazát, egyetlen nap alatt óriássá nőtt egy leírtnak hitt nemzet. Innen, ebből a csodálatos március tizenötödikéből fakad a hitünk.

tovább olvasom...

Dr. Sifter Rózsa kitüntetése

2024. 03 14. 13:49

Batthyány Lajos-díjat kapott Zala vármegye főispánja

Panyi Miklós (k) és György István átadja a Batthyány Lajos-díjat dr. Sifter Rózsának, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főispánjának.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

1848. március 15. tanulsága, hogy ha a magyarok képesek egységbe szervezni magukat és ügyüknek megnyernek más nemezeteket, akkor az egész világot mozgásba tudják hozni – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a nemzeti ünnep alkalmából tartott díjátadón csütörtökön, Budapesten.

tovább olvasom...

Sajtónapi ünnepség a Vármegyeházán

2024. 03 14. 11:00

A vármegyei sajtó képviselőit köszöntötték.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, illetve a Szabad Sajtó Napja alkalmából a vármegyei nyomtatott és elektronikus sajtóban dolgozó újságírókat köszöntötték március 14-én a Vármegyeházán.

tovább olvasom...

Sajtónapi ünnepség Zalaegerszegen

2024. 03 14. 08:20

Balaicz Zoltán emlékezett a 176 évvel ezelőtti eseményekre.

Ünnepi műsorral és reggelivel köszöntötte az újságírókat Zalaegerszeg önkormányzata március 13-án. Az eseményen a helyi nyomtatott és elektronikus sajtó tevékenységét Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő méltatta.

tovább olvasom...

„Föl térdeidről, rabszolga!”

2024. 03 14. 08:01

Megdördült a nép szava

Jókai Mór: „…írjátok föl szívetekbe és ne felejtsétek.”

„A mennydörgés azt mondja: Le térdeidre, ember, az Isten beszél! A nép szava is megdördült és azt monda: Föl térdeidről, rabszolga, a nép beszél! Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt. Március 15-e az, írjátok föl szívetekbe és ne felejtsétek. A magyar nemzet szabadsága e naptól kezdődik.”

tovább olvasom...

Áldozatot követelt a tűz Zalaegerszegen

2024. 03 13. 13:59

Már nem tudtak segíteni…
A fotó illusztráció

Szerda késő délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Zalaegerszegen egy idős nőhöz nem tud bejutni a rokona. A botfai Gesztenyési utcában lévő lakásba a tűzoltók hatoltak be, ott egy korábbi tűz nyomait találták, lángok már nem voltak. Nem zárható ki, hogy a tüzet egy elektromos hősugárzó okozta, a tűzzel érintett helyiségben egy embert találtak, akinek az életén már nem lehetett segíteni. A tűz keletkezési okát és körülményeit a katasztrófavédelem vizsgálja.

tovább olvasom...

Súlyos természetkárosítás Pethőhenyén és Alibánfán

2024. 03 13. 08:28

A kockásliliom megint útban volt

A fotó megörökítette „munka” közben a traktort.

A Vörös Pimpernel című kalandfilm – ami a francia forradalom idején játszódik – nem rossz alkotás. Magyarul skarlátvirágot jelent lefordítva, nem úgy mint a kockásliliom a földből  kifordítva a Natura 2000 területen.

tovább olvasom...

A nagy mellényről

2024. 03 13. 08:12

Macron nem tanul a történelemből…
Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes

Emmanuel Macron továbbra is kitart február végén tett harcias kijelentése mellett, miszerint nem lehet kizárni nyugati katonák Ukrajnába küldését. Néhány puskaporos mondat a francia elnöktől: „A mi Európánkban közeledik a pillanat, amikor nem lehetünk gyávák. […] Nem lehet csak Amerikára várni. […] Mindent meg fogunk tenni, amit meg kell tennünk, hogy Oroszország ne győzzön. […] Semmit sem szabad kizárni…” Stb.

tovább olvasom...

Módosításokkal fogadták el Nagykanizsa költségvetését

2024. 03 12. 09:22

A vita most sem maradt el.
Fotó: Zalatáj

Nem a fideszes polgármester által beterjesztett költségvetést, hanem a közgyűlési többséget adó Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciója által módosított változatot fogadta el hétfőn Nagykanizsa önkormányzata.

tovább olvasom...

Titokban, hazaszeretetből

2024. 03 12. 09:01

Akkor még egyszerűnek tűnt a folytatás.
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Harmincöt éve, 1989. március 11–12-én tartotta első országos gyűlését az akkor még mozgalomként jegyzett Magyar Demokrata Fórum. Innen nézve ez nem tűnik nagy eseménynek. Bezzeg akkor! Ha recsegett-ropogott is már minden, azért csak az átkosban jártunk, Grósszal, püffedt fejű munkásőrökkel, „ideiglenes” szovjet csapatokkal.

tovább olvasom...