Kisiklott a sztrájkkezdeményezés

2022. 09 02. 09:37

Piros jelzés a Mozdonyvezetők Szakszervezetének

Vészfék a mozdonyvezetők kisebbségi szakszervezetének…
Fotó: MTVA/Bizományosi/Jászai Csaba

A bíróság döntést hozott a Mozdonyvezetők Szakszervezetének sztrájkkezdeményezése kapcsán. A testület döntése értelmében a jelenlegi helyzetben a munkabeszüntetés jogellenesnek minősülne, ugyanis súlyosan veszélyeztetné a gazdaság működését.

tovább olvasom...

Csak a szokásos

2022. 09 02. 09:25

Vegye fel az iszlámot, és oktasson az igazhitűeknél

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke és Hiller István, az MSZP országos elnökségi tagja.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Új tanév, régi nóta: jó-e a Nemzeti alaptanterv? A 444.hu-nak nyilatkozó Miklósi László szerint nem. A Történelemtanárok Egyletének elnöke úgy véli, az vele az alapprobléma, hogy a nacionalizmus és a hazafiasság kötelező értékrendként jelenik meg benne. Az mondja, az alaptörvény szerint „büszkék vagyunk arra, hogy Szent István királyunk ezer évvel ezelőtt szilárd alapokra helyezte a magyar államot, és hazánkat a keresztény Európa részévé tette. Büszkék vagyunk az országunk megmaradásáért, szabadságáért és függetlenségéért küzdő őseinkre.” Igen ám, de mi van, ha valaki nem büszke rájuk? – kérdi. – Rossz jegyet kéne kapnia? Miért kellene örülnie, mondjuk, egy nálunk élő, az iszlám világból érkezett gyereknek Hunyadi János nándorfehérvári győzelmének?

tovább olvasom...

Több ember meghalt egy balesetben Kapuvárnál

2022. 09 01. 12:55

Valószínűleg embercsempész szállított migránsokat

A tragédia Kapuvár külterületén történt.
Fotó: Kisalföld

Négy ember meghalt és többen megsérültek csütörtök reggel Kapuvár külterületén, miután egy személygépkocsi a Répce-hídról a folyómederbe hajtott – közölte a rendőrség honlapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság.

tovább olvasom...

Az orosz–ukrán konfliktus

2022. 09 01. 11:27

Szinte minden tervezett és bevezetett szankciót elutasítanak a magyarok

Az orosz gázról való leválás tervezett szankciójának is igen nagy az elutasítottsága.
Fotó: Olga Macseva/AFP

Az orosz–ukrán válsággal összefüggésben az Európai Unió szankciók kivetése mellett döntött Oroszországgal szemben, és további tervei vannak arra vonatkozóan, hogy nyomást gyakoroljon az orosz vezetésre. Mindeközben kiderült, hogy a már bevezetett szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, ehelyett válságba sodorták az uniós tagállamokat, mivel az orosz energiaforrásokról történő leválás kísérlete akadályokba ütközött és rendkívüli bizonytalanságot, olaj-, áram- és gázáremelkedést eredményezett. A Századvég megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság miként vélekedik az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett és tervezett szankciós politikájáról.

tovább olvasom...

Van még egy ilyen ellenzék a világon?

2022. 09 01. 09:28

Egy kis idézetgyűjtemény, hogyan lobbizik évek óta a hazai baloldal a magyaroknak járó uniós források folyósítása ellen

Hazaárulásban már egységbe forrtak.
Fotó: MTI

Mivel hamarosan a LIBE Bizottság ismét arról tárgyal, hogyan érhetnék el, hogy Magyarország ne kaphassa meg a gazdasági újraindítási alapot, amelyet a lengyeleket és bennünket kivéve minden más tagállam megkapott már, az Origo.hu összegyűjtötte, hogyan lobbizik a hazai baloldal, hogy hazánk semmilyen uniós forrást se kapjon.

tovább olvasom...

Zabszemnyi bátorság

2022. 09 01. 09:06

A haragvó Láriferi napiparancsokat osztogat a többi pártnak.
Fotó: Kurucz Árpád

Ahogyan megírtuk, egyetlen ellenzéki párt sem reagált lapunk megkeresésére: elfogadhatónak tartják-e, hogy Gyurcsány Ferenc beszólt nekik, amiért egyes politikusaik részt vettek a Tranzit-vitán a kormánypártok képviselőivel. Egyikük sem válaszolt. Nyilván beszorult a zabszem. Pedig csak azt szerettünk volna megtudni, demokratikusnak gondolják-e, hogy az egyik párt megmondja a másiknak, mit tegyen, kikkel és miről ülhet le vitázni. (Az árokbetemetésről papoló Demokratikus Koalíció­tól is hiába vártuk a választ, vajon ők eltűrnék-e fordítva mindezt.)

tovább olvasom...

Migránsok támadták meg a határkerítés építőit

2022. 08 31. 09:03

S mi lesz, ha célzottan lőnek?

Kővel dobálták meg migránsok a büntetés-végrehajtás munkatársait és a határkerítés megerősítésén dolgozó fogvatartottakat a határzár szerb oldaláról – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) kedden az MTI-vel.

tovább olvasom...

Elhunyt Mihail Gorbacsov

2022. 08 31. 08:49

Mihail Gorbacsov magyarországi látogatáson Szűrös Mátyás ideiglenes államfő társaságában.
Fotó: MTVA archívuma

Hosszan tartó betegség után, életének 92. évében kedden elhunyt Mihail Gorbacsov, a két világrendszer közötti hidegháború vérontás nélküli lezárásához döntő mértékben hozzájáruló reformer politikus, a Szovjetunió első és utolsó elnöke, a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára. Halálhírét az orosz hírügynökségek a moszkvai Központi Klinikai Kórházra hivatkozva közölték. A volt államfőt a sajtóértesülések szerint várhatóan a felesége, Raisza mellé fogják eltemetni a moszkvai Novogyevicsje-temetőben. A kérdésben a család dönt majd.

tovább olvasom...

Horn igen, Horthy nem

2022. 08 31. 08:32

A Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselői felavatják a Horthy-szobrot Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában.
Fotó: Kurucz Árpád

Szobrot állított Horthy Miklósnak a Mi Hazánk Dúró Dóra házalelnök parlamenti irodájában, mire a Momentum Kövér Lászlóhoz szaladt: világért se engedje a szoborállítást! A hétvégi Tranzit-vitán nagyot égő Gelencsér elnök helyett Lőcsei Lajos honatya fogalmazta meg az aggodalmukat: „Aki ma Magyarországon Horthy-szobrokat állít, az a kirekesztés politikáját akarja normalizálni.”

tovább olvasom...

Epebántalmak

2022. 08 30. 08:54

– avagy a hatalomból kiszorultak fröcsögő dühe

Vásárhelyi Mária három évtizede őrzi, konzerválja a szabad demokraták szellemiségét.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Régi tapasztalat, ha az ember az ellenzék legfantáziadúsabb Orbán-pocskondiázásaira kíváncsi, Vásárhelyi Mária kirohanásai közt szemezget. Itt látható legmarkánsabban a hatalomból kiszorultak fröcsögő dühe. Az SZDSZ-alapító asszonyka, aki jelenleg a József Attila Színház felügyelőbizottságát elnökli (ahhoz is ért), minden rezdülésében ott az elvakult gyűlölet valamennyi alkotóeleme.

tovább olvasom...