„Az én válaszom: család!”

2022. 12 20. 15:34

Kellő érzékenységgel és tisztelettel mutatja be a papi lét vívódásait A döntés című film

„Bármi történhet velem az életben, nem fordulhat elő, hogy legalább egyvalakiből ne tudjak erőt meríteni.”
Illusztráció a filmből

Érdekes, izgalmas és empatikus dokumentumfilm készült arról, mennyi vívódás nehezíti a pap mindennapjait, ha be akarja tölteni élethivatását, de közben családra, gyerekekre is vágyik. A döntés című film Ugrin Julianna producer-rendező és férje, Vízkelety Márton operatőr-rendező kiváló munkája, mely – bár a római katolikus egyházat érintő kényes témát feszeget – egyáltalán nem egyházellenes, sőt, inkább annak nagyon is emberi arcát mutatja be. A papi élet nőtlenséget, példás erkölcsösséget kíván, a katolikus hit a házasságon kívüli szexuális életet bűnnek tekinti. Az apasághoz pedig teljes ember kell, teljesebb, mint amilyen papként lehet valaki. Róbert (akkor még) atya heti 12 órát tölthetett a családjával, a gyerekeivel, ami senki számára nem volt kielégítő. Az alkotók a hat évig tartó forgatás alatt oly közel kerültek az azóta a papi szolgálatból kilépett Polgár Róberthez – aki ma már Murakeresztúr polgármestere, azé a községé, ahol anno papként szolgált –, és Keszthelyen élő családjához, jegyeséhez, Varga Anetthez, valamint elbűvölő gyermekeikhez, hogy teljes természetességgel tudták megörökíteni az eseményeket. Bármilyen hihetetlen, de a forgatás úgy indult, hogy csak akkor kerülhet a közönség elé, ha ahhoz Polgár Róbert hozzájárul. Akkor ugyanis még egyáltalán nem volt biztos, hogy fogasra akasztja a reverendát – sőt…

tovább olvasom...

Cseh Katalin és Katar…

2022. 12 20. 10:51

Cseh Katalin még csiszolgatja a Macron elnöknek szánt levelet.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Amikor az Európai Parlament szoci alelnöke meg mindenféle egyéb potentátjai lebuktak, és állítólag Katar fizette le őket (ha Soros csinálja ugyanezt, azt megtapsolják, ha Katar, akkor fel vannak háborodva), akkor Cseh Katalin azonnal megírta, reméli, Orbán ezek után lemondja katari útját.

tovább olvasom...

Blokád a hollywoodi filmgyári elemeknek

2022. 12 20. 09:23

– avagy a népszavás kritikus fanyalgása

Jelenet a Blokád című filmből. Se filmgyári vértócsa, se konzervsikoly, se műkönny…
Fotó: Szvacsek Attila

Nem tetszik a nemrég bemutatott Blokád című film Paár Ádám kritikusnak, derül ki a Népszavában megjelent írásából. (Az alkotók arra vállalkoztak, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első komolyabb válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozzák Antall József miniszterelnök életét és küzdelmét.)

tovább olvasom...

Gulyás Gergely: az Európai Bizottság jelenlegi kritikája nem korrekt

2022. 12 20. 09:14

Gulyás Gergely: „Az ország finanszírozása az EU-s források nélkül is biztosított.”
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap interjút közölt a hétfői számában Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel Az Európai Bizottság kritikája nem korekt címmel.

tovább olvasom...

Nagykanizsa és Zalaegerszeg is érintett

2022. 12 20. 09:08

Új cégek veszik át a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. telephelyeit és dolgozóinak egy részét

Zalaegerszegen állnak legközelebb a szerződéskötéshez.
Fotó: Zalatáj

Új cégek veszik át a felszámolás alatt lévő Tungsram Operations Kft. telephelyeinek és dolgozóinak egy részét; csaknem ötszáz, eddig a Tungsramnál alkalmazott munkavállaló továbbfoglalkoztatása várható a jövő év elejétől – értesült az MTI hétfőn.

tovább olvasom...

Orbánt kóstolgatja a túlmozgásos pártvezér

2022. 12 19. 09:28

Gelencsér Ferencet sem az eszéért tették meg a Momentum elnökének.
Fotó: Teknős Miklós

Eddigi munkásságát szemlélve Gelencsér Ferencet sem az eszéért tették meg Momentum-elnöknek. A túlmozgásos pártvezér a májusi megválasztása óta számos alkalommal adta jelét, hogy riasztó elődjéhez, Fekete-Győr Andráshoz hasonlóan ő is súlyos Orbán-fóbiában szenved.

tovább olvasom...

Zalaegerszeg ma tisztelt és elismert központ

2022. 12 19. 08:33

Kitüntetések átadása az ünnepi közgyűlésen

Az idei kitüntetettek a vezetőkkel.

Egy közösség csak akkor erős, ha nem pusztán épületek, utcák, terek, hanem emberek adják meg igazi súlyát. Ilyen közösség Zalaegerszegé, ami miatt a zalai megyeszékhely ma a magyar városok között külön helyen tisztelt és elismert központ – közölte a területfejlesztési miniszter december 16-án, pénteken Zalaegerszegen.

tovább olvasom...

Bordélyházat számoltak fel a rendőrök Keszthelyen

2022. 12 19. 08:17

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak…
Fotó: Zalatáj

Két ember ellen indítottak eljárást a zalai rendőrök, miután Keszthelyen rajtaütésszerű ellenőrzést tartottak egy bordélyházban – közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

tovább olvasom...

Lentiben elkészült a zöld város program beruházása

2022. 12 19. 08:02

A Kerkaland játszó- és sportpark.

Lenti belterületét és déli részét összekötve fejeződött be csaknem 1,1 milliárd forintból a zöld város program beruházása – tájékoztatta a zalai település önkormányzata az MTI-t.

tovább olvasom...

„Mocsárcsapolás” Brüsszelben?

2022. 12 16. 11:29

Szintet lépett a korrupció

Orbán Viktor: „Mindenki tudta, hogy Brüsszel tele van korrupciós ügyekkel.
Fotó: Thierry Monasse/Getty Images

„Ideje, hogy lecsapoljuk a mocsarat itt, Brüsszelben” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Facebook-oldalára feltöltött videóüzenetben.

tovább olvasom...