Nem hódítani mentek

2023. 01 12. 10:52

A II. világháborúban a Donnál az orosz csapatok 1942. december 20-án – a magyar frontszakasztól délre – 135-190 kilométer mélységben áttörték a frontot. Sztálingrád körül már november 3-án bezárult a gyűrű és a Don-kanyarba szorult német, magyar, olasz és román csapatoknak semmi esélyük sem volt az offenzíva feltartóztatására. A decemberi, de főként az 1943 januári harcokban a közel 200 ezer főt számláló 2. magyar hadseregnek csaknem fele odaveszett. A képen: visszavonulás a befagyott Dnyeperen át – a székesfehérvári Várostörténeti Múzeumban a 2. magyar hadsereg Don-kanyarban bekövetkezett tragédiáját bemutató dokumentum-kiállítás anyagából.
Fotó: MTI/Reprodukció

Nyolcvan éve, 1943. január 12-ike hajnalán mínusz negyven fokban kezdődött az orosz offenzíva a Donnál. Az urivi hídfőnél álló, rosszul felszerelt magyar honvédeknek, bármily hősiesen védekeztek, esélyük sem lehetett az óriási túlerővel szemben. Napok alatt elfagyott a remény.

tovább olvasom...

Mi történne, ha Orbán azt tenné, amit Németország tett?

2023. 01 12. 10:37

Ez van napjainkban a demokrácia mintaállamának tekintett Németországban.
Fotó: Facebook

Költői kérdést tett fel Boris Kálnoky. Mi történne, ha mi fogadnánk el egy ilyen törvényt? Mindenki tudja: jogállamisági eljárás, hetes cikkely, üvöltözés, diktatúra, talán az ENSZ csapatok is bevonulnának, s az a becstelen, idióta gazember, Daniel Freund meg nyilvános idegrohamot kapna.

tovább olvasom...

Gyilkosság történt Eszteregnyén?

2023. 01 12. 10:11

Rendőrségi kocsik a helyszíne.
Fotó: a szerző

Valószínűleg megöltek egy egyedül élő férfit a dél-zalai Eszteregnyén. Információink szerint az áldozatra a fia talált rá, miután nem érte el telefonon és elment megnézni, nincs-e baj vele.

tovább olvasom...

A borzas len lett az Év vadvirága

2023. 01 12. 08:25

A borzas lent választották 2023-ban az Év vadvirágának egy online szavazáson, amelyet a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület bonyolított le a Magyar Biológiai Társasággal közösen.

tovább olvasom...

Novák Katalin: válságálló nemzet a magyar

2023. 01 12. 08:12

Az államfő a Magyar Zene Házában angolul mondott beszédet a diplomaták számára rendezett újévi fogadáson.

A magyaroknak jó a válságálló képességük – jelentette ki Novák Katalin köztársasági elnök szerda este Budapesten, Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi nagyköveteket fogadva.

tovább olvasom...

Egy makacs levelező, aki elmenekült a „rideg Magyarországról”

2023. 01 12. 07:48

Mindössze szinplán lehülyézték Dániel elvtársat…
Fotó: Dániel Péter Facebook-oldala

„Már tizedik éve élünk itt, Izraelben – írja közösségi oldalán régi ismerősünk, Dániel Péter ügyvéd és mutatványos a minap. – Hozzászoktunk, hogy van remekül működő, modern egészségügy és igazi társadalmi szolidaritás. A hivatalokban percek alatt minden elintézhető, sokszor telefonon vagy az interneten keresztül is. A magyarországi rideg valóság, a korrupt orbáni diktatúra reménytelensége immár csak halvány emlék […] Stb.”

tovább olvasom...

Pethőhenye választ vár a szomszéd falutól

2023. 01 11. 15:19

– avagy az alibánfai torony (3.)

A légifelvételen is jól látszik a két falu közelsége.

Átlépte a faluhatárt az Alibánfára tervezett Vodafone-torony ügye. Ma, január 11-én ugyanis a szomszédos Pethőhenye képviselő-testülete nevében Deák István polgármester hivatalos levélben kért tájékoztatást Alibánfa vezetésétől a beruházás részleteiről, annak élettani hatásairól. A levelet változtatás, kommentár nélkül közöljük.

tovább olvasom...

Megtetszett a gazdátlan eke egy zalabaksai férfinek – hazavitte

2023. 01 11. 10:53

Fél évig csak szemlélte…

Traktorral lopta el ismerőse munkagépét Csesztregről az 52 éves gyanúsított.

tovább olvasom...

Visszajárt lopni Szentpéterúrra

2023. 01 11. 09:44

A zalaegerszegi rendőrök bűnügyi őrizetbe vették, majd gyanúsítottként hallgatták ki a tolvajt.

tovább olvasom...

Emberölés Kistolmácson

2023. 01 11. 09:28

A férj megölte feleségét, majd magával is végzett.

tovább olvasom...