Már a harmadik kutat fúrják a békési gázmezőn

2023. 06 27. 11:32

Földgázkút a Békés vármegyei Nyékpusztán 2023. február 12-én.
Fotó: MTI/Lehoczky Péter

A Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen februárban állt termelésbe az első kút; Nyékpuszta mezőn a napokban ért véget a második fúrása, és már nekiláttak a harmadiknak is. A belföldön elérhető források fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel kedden.

tovább olvasom...

A szebbik Amerika

2023. 06 27. 11:16

A szereptévesztésben lévő, túlmozgásos David Pressman nem azonos a kétkezi amerikai emberrel.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Járai Judit most megjelent könyvét elsősorban azoknak ajánlom, akik a szereptévesztésben lévő, túlmozgásos David Pressman nagykövettel azonosítanák a kétkezi amerikai embert. A szerző, aki korábban hat esztendőn keresztül Washingtonból tudósította a Magyar Rádiót, ennek épp az ellenkezőjéről próbálja meggyőzni kötetének (Elszállt a fehér madár?) olvasóit, mert az a benyomása, nem igazán értjük az ­óceán túlpartján fekvő, csillogóan sokszínű óriásországot, hisz többnyire csak a hatalmi politikáját látjuk belőle. Pedig nem árt, ha tudjuk, az átlagos amerikai a protestáns etika szerint él, hazaszerető és templomjáró, vasárnaponként ünneplőt vesz, elmegy a közös imára, áldást mond és ellenzi az abortuszt. Járai szerint Amerika alapjában véve konzervatív, családszerető, vallásos és patrióta. „Még akkor is ragaszkodik hagyományaihoz és értékrendjéhez, ha ezért leszólják és kiközösítik, s ennek a helyi és tagállami törvényeiben jobbára hangot is ad”.

tovább olvasom...

Vezetéstől eltiltott, bedrogozott ámokfutó Zalaegerszegen

2023. 06 27. 11:06

Forgalommal szemben száguld az ámokfutó Zalaegerszegen, a Mártírok útján.

Kábítószer hatása alatt száguldott végig személygépkocsijával Zalaegerszeg belvárosán 2021 júliusának egyik délutánján az a szombathelyi férfi, aki a rendőri intézkedés elől menekülve, személygépkocsijában utasokat szállítva, több alkalommal is durván megszegte a közlekedési szabályokat.

tovább olvasom...

Megszűnik a VMK Zalaszentgróton

2023. 06 27. 09:42

Új konstrukció, hatalomkoncentráció

A szentgróti testület június 29-én dönt a szervezeti változásról és a cégvezető kinevezéséről.

Zalaszentgrót döntésre szánta el magát. Ennek fontos lépése volt az egyik szakbizottság június 22-i rendes ülése, amelynek napirendi pontjai önmagukért beszélnek. Hogy Baracskai József polgármester nehogy elfogultsággal vádolja a Zalatájat, ezért a városvezető által kiküldött előterjesztés szövegéhez igyekszünk szolgai módon igazodni.

tovább olvasom...

Csesztregi fiatalok sikere a Diákolimpián

2023. 06 27. 09:08

A labdarúgócsapat tagjai, balról jobbra, hátsó sor: Kissné Szatmári Szilvia, Bakonszegi Péter, Lelkes Boldizsár, Bazsika Botond, Burján Artúr Dániel, Bagó Benett, Dombi Tibor. Első sor Kocsis Márk, Németh Kevin, Rákos Gergő, Tánczos Kornél.

Véget értek a Diákolimpiai versenyek, a záró országos döntőn a kis iskolák (200 fő alatti tanulólétszám) fiataljai vettek részt Debrecenben.

tovább olvasom...

Szárazon a puskaport

2023. 06 26. 10:31

Lynx gyalogsági harcjármű a honvédelem napja alkalmából, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium által szervezett családi napon, amelyen a Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulóját ünneplik a Városligetben 2023. május 21-én.
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Most, hogy folyamatosan zajlik a Magyar Honvédség régről esedékes fejlesztése (fegyverzetvásárlás, haderőképzés, -toborzás stb.), a kákán is csomó után kutakodó ellenzék azon háborog, mire ez a „kardcsörtetés”, a végén még magunkra haragítjuk a szomszédjainkat.

tovább olvasom...

Idén nyáron is lesz kertmozi Egerszegen

2023. 06 26. 09:29

tovább olvasom...

Pál apostoltól idézett

2023. 06 26. 09:13

Tóth Ilonka-emlékmű a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház falán Miskolcon.
Fotó: Wikipédia

A huszonöt évesen mártírhalált halt orvostanhallgató, Tóth Ilonka árpádföldi szülőházánál (XVI. kerület, Állás utca 57.) filmvetítéssel egybekötött gyertyafényes megemlékezést tartanak a 66 éve végrehajtott kivégzés előestéjén, június 27-én, kedden 18 órától. Az eseményen kiállítják a medika utolsó, a makói József Attila Múzeumban található pár soros írásának másolatát. Az apró levéldarabka (idézet Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első leveléből) kalandos úton került a városba; Tóth Ilonka az ott élő keresztmamájának írta kivégzésének hajnalán, percekkel azelőtt, hogy a bitófához vezették: „A szeretet soha el nem fogy – emlékül drága Keresztmamának. 1957. június 28.” (Horváth Attila egyetemi tanár, alkotmánybíró, a medika életműkutatója juttatta el a dokumentumot Petrovics Sándorhoz, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány kuratórium elnökéhez.)

tovább olvasom...

Marosvásárhely díszpolgára lett Balaicz Zoltán

2023. 06 23. 08:33

Balaicz Zoltán és Soós Zoltán az elismerés átadása után.

A 2021-es „Az Év Polgármestere” országos elismerés után Zalaegerszeg erdélyi testvérvárosának közgyűlése Marosvásárhely díszpolgárává választotta Balaicz Zoltánt a két település baráti kapcsolatának ápolása, a nemzeti hagyományok erősítése és a kulturális együttműködések szorosabbá tétele elismeréseként.

tovább olvasom...

Fogást keresett, s önmagát fektette két vállra

2023. 06 23. 08:18

A kifulladt fekáliamixer szándéka ellenére Orbánt dicsérte.
Fotó: OLKT

A fáradtság jelei mutatkoznak Gábor György írásain. A DK szellemi műhelyének vezetője (fő műve: A politikusi fallosztól a biblikus spermáig) minap Orbán Viktoron próbált fogást keresni a Klubrádióban. Az ember szinte megsajnálta a kifulladt fekáliamixert.

tovább olvasom...