Pál apostoltól idézett

2023. 06 26. 09:13

Tóth Ilonka-emlékmű a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház falán Miskolcon.
Fotó: Wikipédia

A huszonöt évesen mártírhalált halt orvostanhallgató, Tóth Ilonka árpádföldi szülőházánál (XVI. kerület, Állás utca 57.) filmvetítéssel egybekötött gyertyafényes megemlékezést tartanak a 66 éve végrehajtott kivégzés előestéjén, június 27-én, kedden 18 órától. Az eseményen kiállítják a medika utolsó, a makói József Attila Múzeumban található pár soros írásának másolatát. Az apró levéldarabka (idézet Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első leveléből) kalandos úton került a városba; Tóth Ilonka az ott élő keresztmamájának írta kivégzésének hajnalán, percekkel azelőtt, hogy a bitófához vezették: „A szeretet soha el nem fogy – emlékül drága Keresztmamának. 1957. június 28.” (Horváth Attila egyetemi tanár, alkotmánybíró, a medika életműkutatója juttatta el a dokumentumot Petrovics Sándorhoz, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány kuratórium elnökéhez.)

tovább olvasom...

Marosvásárhely díszpolgára lett Balaicz Zoltán

2023. 06 23. 08:33

Balaicz Zoltán és Soós Zoltán az elismerés átadása után.

A 2021-es „Az Év Polgármestere” országos elismerés után Zalaegerszeg erdélyi testvérvárosának közgyűlése Marosvásárhely díszpolgárává választotta Balaicz Zoltánt a két település baráti kapcsolatának ápolása, a nemzeti hagyományok erősítése és a kulturális együttműködések szorosabbá tétele elismeréseként.

tovább olvasom...

Fogást keresett, s önmagát fektette két vállra

2023. 06 23. 08:18

A kifulladt fekáliamixer szándéka ellenére Orbánt dicsérte.
Fotó: OLKT

A fáradtság jelei mutatkoznak Gábor György írásain. A DK szellemi műhelyének vezetője (fő műve: A politikusi fallosztól a biblikus spermáig) minap Orbán Viktoron próbált fogást keresni a Klubrádióban. Az ember szinte megsajnálta a kifulladt fekáliamixert.

tovább olvasom...

Bíróság előtt az orosztonyi emberölés vádlottja

2023. 06 22. 13:15

A vádlott a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le.
Fotó: Zalatáj

Bíróság elé állt az orosztonyi emberölés vádlottja, a Zalaegerszegi Törvényszék 2023. június 22. napján tartott előkészítő ülésén.

tovább olvasom...

Zalaszentgrót DK-s polgármestere az Orbán-kormányt dicséri

2023. 06 22. 10:15

– csak még nem vette ezt észre Baracskai József

Zalaszentgrót fejlődik. A kérdés nyilván felvetődhet: ki által, mi által?
Forrás: Baracskai József FB-oldala.

Baracskai József, Zalaszentgrót polgármestere érthető örömmel hirdeti FB-oldalán, hogy Zalaszentgrót fejlődik. A hír aztán megjelent a város FB-oldalán is. Így szól:

tovább olvasom...

Az ellenzék megfúrta a magyar rendezést, de Párizsban minden rendben

2023. 06 22. 09:38

Házkutatást tartottak a 2024-es nyári olimpiai játékok szervezőinél

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő (j2) és Gergely László, a PM aktivistája (j) átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban 2017. február 16-án.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Francia nyomozók tartottak házkutatást kedden a párizsi olimpia szervezőinek Saint-Denis-i székhelyén egy 2017 óta zajló korrupciós nyomozás ügyében. Sorozatban a harmadik nyári olimpiával összefüggésben merültek fel vesztegetési vádak. A házkutatások két, az olimpiával kapcsolatos előzetes vizsgálathoz kötődnek, amelyeket korábban nem hoztak nyilvánosságra.

tovább olvasom...

A nagykanizsai Lubics Szilvia volt a köztársasági elnök vendége

2023. 06 22. 08:54

Novák Katalin a zalai ultramaratonistát kérdezte pályafutásáról

Novák Katalin (j) és Lubics Szilvia beszélget a Sándor-palota SP Talks elnevezésű programján 2023. június 21-én.

Lubics Szilvia nagykanizsai ultramaratonista volt június 21-én, szerdán a Sándor-palota SP Talks elnevezésű programjának vendége, akivel Novák Katalin köztársasági elnök beszélgetett.

tovább olvasom...

Nyalják a fagylaltot…

2023. 06 22. 08:31

A forradalmároknak is jár a pihenés

A barikádot elhagyó Lehoczki Noémi szerint nyáron kellemesebb a fagyizás.
Fotó: Twitter

Lehoczki Noémi nem bír ki még egy pedagógustüntetést. Ezt ő maga, a Szikra Mozgalom elnökségi tagja írja a Mérce.hu hasábjain. „Magyarország utolsó, még egyelőre szabad, de már támadás alatt álló alkalmazottai harcoltak és vesztettek – kesereg a barikádról lekecmergő leányzó. – A dolgozók megfigyelésére is eszközt teremtő státustörvény elfogadásával nemsokára talán ők is el fognak hallgatni. Példamutató magatartásuk lehetett volna a mindent borító első dominó, de nem lett az. Miért? Miért vagyunk egyedül?” Az a baj, magyarázza szikrácska, hogy az „általános sztrájk” és a „szakmák összefogása” pusztába kiáltott szavakká lettek, az ellenzék utolsó reménye, az összefogás is megbukott, letargia lett úrrá az országon. „A társadalom felső rétege a belenyugvást és a menekvést választotta, az alsóbb rétegei pedig eddig is csöndben voltak.”

tovább olvasom...

Konferencia-liga - Eszékre látogat a ZTE

2023. 06 21. 14:05

Az új eszéki stadion.

A magyar csapatok közül a Zalaegerszegnek jutott a legnehezebb ellenfél a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második körében: a kupagyőztes a horvát bajnoki bronzérmes NK Osijekkel találkozik.

tovább olvasom...

A szürke 71 árnyalata

2023. 06 21. 10:15

A magyar csapat ünnepel a szurkolókkal a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Magyarország – Litvánia mérkőzés végén a Puskás Arénában 2023. június 20-án. A magyar válogatott 2-0-ra győzött.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Van egy magyar labdarúgó, aki Litvánia ellen szerepelt hetvenegyedik alkalommal a válogatottban.

tovább olvasom...