Vádemelés a nagykanizsai illegális valutaváltók ellen

2024. 06 11. 10:13

Nem csak kávét és süteményt lehetett kapni…
Fotó: Facebook

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat azzal a három zalai férfivel szemben, akik 2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet.

A vádirat szerint az egyik férfit 2022-ben már jogerősen elítélte a bíróság illegális valutaváltás miatt, azonban ennek ellenére a vele szembeni büntetőeljárás ideje alatt is folytatta bűnös tevékenységét.  Nagykanizsa belvárosában, az Erzsébet téren lévő Süni Kávézóban napi rendszerességgel végzett törvényi engedély nélkül pénzváltási tevékenységet, amely a városban közismert volt. A férfit a hivatalos pénzváltóknál kedvezőbb feltételekkel végzett illegális tevékenysége miatt elítélése után is keresték, előfordult, hogy többszáz ezres, vagy milliós nagyságrendű megbízással. Naponta minimum 2, maximum 10 fő – 2022. június 28. napján történt elfogásáig összesen több mint 100 személy – részére váltott jellemzően eurót, horvát kunát, svájci frankot, angol fontot és amerikai dollárt. Elfogásakor több mint 20 millió forint értékben foglaltak le nála készpénzt a rendőrök.

A férfi két másik, illegális pénzváltással foglalkozó nagykanizsai társával üzletelt rendszeresen, egyeztettek az aktuális valuta árfolyamokkal kapcsolatban és ha nagyobb összegű váltási igény merült fel, kisegítették egymást.

Az egyik vádlottat az általa üzemeltetett nagykanizsai női ruházati üzletben keresték fel megbízói a hivatalos pénzváltóknál kedvezőbb árfolyam melletti valutaváltás céljából. A nyitvatartási idő alatt rendszeresen fogadta az ügyfeleket, naponta 2-6 személynek kb. 100 000-200 000 Ft körüli összegeket váltott. Harmadik társukkal közösen egy hivatalos pénzváltó helyiségében is végezték illegális tevékenységüket.

Az ügyészség mindhárom férfivel szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt emelt vádat. A korábban ugyanezen bűncselekmény miatt már jogerősen elítélt és jelen eljárásban hosszabb ideig bűnügyi felügyelet alatt álló férfivel és élettársával szemben pénzmosás bűntette miatt is vádemelés történt, mert a bűncselekményből származó jövedelemből nagy értékű ingatlanokat vásároltak. (Zala Vármegyei Főügyészség/dr. Jánky Judit sajtószóvivő)