A „kieséses”szakasz zajlik Zalaegerszegen

2024. 05 24. 08:26

– avagy egy barátnő is lehet kampánytényező a polgármesterjelölti küzdelemben

A jelöltszűkítés ténye a Nemzeti Választási Iroda hivatalos oldalán.

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint egy fővel csökkent Zalaegerszegen a polgármesterjelöltek száma. A május 21-iki bejegyzés szerint Torday Renátó független jelölt törölve lett. Maradt tehát Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Góra Balázs (Tiéd a Város Egyesület), Keresztes Csaba (DK-Momentum) és Kiss Ferenc (Mi Hazánk).

– Tömören válaszolva azt mondhatom, hogy 2024 április 23-án megszűnt a lakcímem, s így az előírások szerint törölni kellett a nyilvántartásból – mondja érdeklődésünkre Torday Renátó.

– Esetleg egy bővebb válasza is lenne?

– Pofonegyszerű az eset. A barátnőm kijelentett a lakásából április 23-iki dátummal. Ezt követően nem lett bejelentett magyarországi lakcímem.

– Akkor egyszerű, sima történet ez…

– A választási irodának szerintem értesíteni kellett volna erről. Postai úton május 22-én közölték ezt velem. Hibázott a postás, hiszen a nekem címzett levelet nem vehette volna át a barátnőm.

– Ő nem szólt önnek, hogy kijelentette?

– Elfelejtette. Szerintem május 6-án nem vehettek volna nyilvántartásba, de az igazi hibás én vagyok. Ma (május 23 – a szerk.) voltam a lakásnyilvántartóban, ahol azt mondták, hogy a levelet az utolsó címemre küldték ki. Azért szólhattak volna…

– Kik?

– Úgy érzem, hogy el kellett engem lehetetleníteni.

– Miért? Hiszen a törvények szerint jártak el.

– Mert alternatívát jelentettem volna, mint egy potenciális kihívó. Zalaegerszeg egy hanyatló város, folyamatosan csökken a lélekszáma. A történtek ellenére szeretném, ha a programom egy része megvalósulna. Azt azért elismerem, hogy valódi alternatívát nem jelentettem volna Balaicz Zoltánnal szemben – mondja végezetül Torday Renátó.

Hogyan is szól a klasszikus mondás? Minden sikeres férfi mögött áll egy erős nő. Nos, a Torday Renátó mögött áll(ó)t hölgy bizonyára erős, csak éppen nem volt tisztában a választási törvényekkel. Várhatott volna azzal a lakáskijelentéssel még egy-két hónapot, s akkor a barátja most harcba indulhatna a polgármesteri, illetve a képviselői posztért, hiszen utóbbira is jelöltette magát.

Ám ahogy Torday Renátó mondta, a hölgy nem foglalkozik politikával. Most már – egyelőre – Torday Renátó sem. Legalább is polgármester- és képviselőjelöltként.

Ekler Elemér