Nagykanizsa ünnepe

2024. 04 29. 09:49

Balról-jobbra: Radics Róbert, Szili Győző, Kanizsai József, dr. Czigány Róbert, Balogh László, Kunics György, Stimecz Fridolin, Miskó János, Kalocsai Norbert; elöl b-j: Péntek György, Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén, Baráth Yvette Ágnes, dr. Gottschál Marianna, Vári Éva, prof. dr. Szabó Gábor, Szollár-Nikolics Zsanna, Tóthné Vágó Alexandra.

Április utolsó hétvégéjén ünnepelt Nagykanizsa. Péntekre és szombatra számos programmal készültek a szervezők a városnapi rendezvényre. Az Erzsébet téren színpadi fellépők szórakoztatták a közönséget, emellett a vásárban válogathattak az érdeklődők pénteken délelőttől, de estére is jutott program. Öt országos hírű zenekar is érkezett a városba, pénteken fellépett a Blahalouisiana és a Margaret Island, szombaton pedig a Honeybeast, valamint a Hooligans, de tűzijáték és utcabál is várta a város lakóit.

Pénteken díszközgyűlést is tartottak, melyen részt vettek az önkormányzati képviselők, a város prominens személyiségei és a testvértelepülési delegációk tagjai. Ünnepi beszédet a 779 éves város születésnapján Balogh László polgármester mondott, melyben megemlékezett a település történetéről, majd rámutatott: azért is gyűltünk ma össze, hogy ne csak múltunk legyen, hanem mi magunk is a múlt részeivé válva alapítsuk meg és újítsuk meg a jövőt.

– Hagyományunkra, nagyjainkra és kitüntetett alakjainkra támaszkodva az eddig elvégzett munkánkkal mi is hozzájárulunk az elkövetkező időkhöz, mert hiszünk a sikeres jövőben és az igaz mérce szerinti választásban. És erre megvan minden reményünk és lehetőségünk. Hiszen az elmúlt pár év irányvesztett lassulását megelőzően városunkban sok eredményes fejlesztés valósult meg, és számos nagyszerű dolog született, melyekre mindannyian büszkék lehetünk, és melyekre a jövőben is építhetünk. Hiszem, hogy felelős hozzáállással, közösségünket szem előtt tartó magatartással, személyességet sértő viták elkerülésével újjászülethetünk e mogorva évek után, és tovább haladhatunk valódi utunkon. Ez az ünnep ennek a nemes célnak ad formát, a kitüntetettek személyében pedig tartalmat.

A díszközgyűlésen Balogh László polgármester mondott ünnepi beszédet.

A díszközgyűlésen többeket kitüntettek, akik sokat tettek a városért. Idén a Város Címere elismerésben részesült a Kanizsai Fiatalok Közössége – a díjat Szollár-Nikolics Zsanna egyesületi elnök vette át –, továbbá Radics Róbert vállalkozó, Miskó János, a Nagykanizsai Honvéd Kaszinóért működtetéséért, Püspökiné Jámbor Zsuzsanna Irén pedagógus, dalkörvezető és Kanizsai József író, költő.

Az Év Vállalkozása címet kkv-kategóriában a HidroSpa Uszodatechnikai Kft., ügyvezetője Péntek György, a Murasóder Folyamtisztító Kft., ügyvezetője Szili Győző, illetve nagyvállalkozás kategóriában a Nilfisk Production Kft., Kalocsai Norbert, a cég európai operációjának vezetője vehette át.

Paizs Ferenc Díjat kapott Kunics György osztályvezető, Szekeres József Díjat dr. Gottschál Marianna neurológus.

Nagykanizsa Városért címet kapott Stimecz Fridolin, a Jótékonysági Licit Nagykanizsa csoport életre hívója, Baráth Yvette Ágnes zenepedagógus, dr. Czigány Róbert szemész főorvos és a Szan-Dia Fitness Sport Club, a díjat Tóthné Vágó Alexandra vezetőedző vehette át.

A közgyűlés díszpolgári címet adományozott Vári Éva nagykanizsai születésű Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznőnek sokoldalú és gazdag színésznői pályafutása elismeréseként és Prof. Dr. Szabó Gábornak, a város szülöttjének, a lézerek fejlesztése, az ultragyors spektroszkópia, valamint az optikai módszerek ipari és orvosi alkalmazásának nemzetközi jelentőségű fizikusi és kutatásfejlesztési tevékenységéért. (Forrás: Zalakocka)

A kitüntetettek nevében Prof. Dr. Szabó Gábor, Nagykanizsa díszpolgára szólt a megjelentekhez.
Fotók: Gergely Szilárd