Folytatódik Zalaegerszeg legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása

2024. 04 29. 10:59

Balaicz Zoltán bejelentése szerint a második ütem 330 nap alatt valósul meg.

Több mint 1,8 milliárd forint beruházással folytatódik Zalaegerszegen, a város legfontosabb észak-déli közlekedési útvonalán a Kosztolányi út kétirányúsítása.

Balaicz Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy tavaly szeptemberben készült el közel 1,8 milliárd forintból a Kosztolányi út több évtizede tervezett kétirányúsításának első üteme. Az út nagyobb része azóta már mindkét irányban járható, a mostani folytatással pedig a kórház térségében lévő területet alakítják át a jövő év tavaszáig az 1,8 milliárd forintot meghaladó beruházás keretében.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője jelezte: ma naponta mintegy 50 ezer jármű közlekedik Zalaegerszegen. Nagy kihívás ez, hiszen a közlekedést és a parkolást úgy kell alakítani, hogy élhető legyen a város – mondta.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára a projektnyitón úgy fogalmazott: a közösségépítésben nagy szerepe van a mobilizációnak, ebben pedig példa lehet másoknak Zalaegerszeg. A Kosztolányi út kétirányúsításának befejezése ráadásul túlmutat a városon, hiszen a vármegyei kórház környékét érinti – jegyezte meg.

Balról Bali Zoltán, Dormán László, a Hydrocomp Kft. ügyvezetője, Balaicz Zoltán és Nagy Bálint.

Bali Zoltán alpolgármester elmondta: a város legfőbb észak-déli közlekedési útvonalán jelenleg a kórház környékén folytatódik a kétirányúsítás. Ez jelentős átalakítással jár, több utca és annak csomópontja is átépül, az alattuk húzódó közművezetékeket is korszerűsítik, végül pedig teljesen új forgalmi rendet alakítanak ki a munkálatok befejezéseként.

A beruházás kivitelezője a Hydrocomp Mélyépítő Kft. és az Inter-Tefu Kft. által alkotott konzorcium.

Balaicz Zoltán polgármester részletesen is ismertette a folytatás részleteit:

– A most elindult második ütem a Hunyadi utca és a vasútállomás közötti, állami tulajdonban lévő szakaszt érinti. Az első és a második ütem forgalomtechnikai szempontból összekapcsolódik, műszakilag szerves egységet alkot.

A tervezett korszerűsítések körbeveszik a Baross ligetet, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházat és a vasútállomás környezetét. A beavatkozás érinti majd a Göcseji utat, a Zrínyi utat, a Hunyadi utcát és a Kosztolányi utcát, továbbá a vasút alatti gyalogos aluljárót, melynek átépítése szintén a fejlesztés részét képezi.

Új autóbuszöböl épül a kórház főbejárata előtt (az evangélikus és a református templom között), hogy a Kertvárosból és a Landorhegyről érkezők a lehető legközelebb szállhassanak le a kórháznál. Új autóbuszöböl épül a Kosztolányi úton, a Baross liget északkeleti sarkán.

Élénk érdeklődés kísérte a beruházás folytatásának bejelentését.

Az új buszmegállók megépítésének köszönhetően a Zrínyi úton a rendelőintézet (SZTK) közelében lévő buszmegálló megszűnik, a helyén parkolók épülnek.

A Kosztolányi úton a Hunyadi utca és a vasútállomás között is három sáv lesz (2 sáv, ahogy eddig, ezután is északra tart majd, egy új sáv pedig délre).

A Hunyadi utcában a Kosztolányi utca és kórház között ugyancsak három sáv lesz (2 sáv a Göcseji útról a Kosztolányi utca irányába, egy sáv pedig visszafelé).

A Zrínyi út kórház melletti szakaszán az a cél, hogy lehetőleg csak az jöjjön be erre a területre, aki a kórházba érkezik, így forgalomcsillapított övezetként funkcionál majd. Dél felé az út ráfordul a Palatinus étterem mögött a Kosztolányi utcára. A Tomori utca és Dobó utca közötti szakaszon a jelenlegi út helyén parkolóhelyek épülnek. A kórház Zrínyi utcai bejáratáig kétirányú lesz a forgalmi rend, mely nagy segítség lesz a dél felől érkezőknek. A forgalomcsillapítás érdekében a rendelőintézet (SZTK) előtti gyalogátkelőhely kiemelésre kerül.

A Csány téren marad a 2 forgalmi sáv, azonban az egyik balra kanyarodó sávvá változik. Jelenleg mindkét sávból lehet egyenesen haladni a Zrínyi út felé.

A Göcseji út felől 2 sáv érkezik a Hunyadi utcára, a szélső sávból lehet majd kanyarodni a kórház felé, de lehet majd egyenesen is haladni (jelenleg a szélső sáv csak kanyarodó).

A Baross ligeti parkoló megközelítése változik. A Zrínyi utca irányából és a Kosztolányi utca felől is be lehet majd hajtani. A Kosztolányi utca esetén azonban kihajtani csak jobbra, dél felé lehet majd.

Az új forgalmi rendre tekintettel a meglévő jelzőlámpák átépülnek, illetve új jelzőlámpák kerülnek telepítésre a Palatinus étterem mögötti csomópontban.

Kerékpárút épül a jelenleg hiányzó, Palatinus étterem és Bajcsy-Zsilinszky tér közötti szakaszon. A második ütem 330 nap alatt valósul meg.

Évtizedek óta próbálkozott a mindenkori önkormányzat a város történetének eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházásával, de most végre megvalósul. Ez hatalmas munkával járt, még egyszer köszönjük a polgárok, autósok, gyalogosok, általában véve minden érintett türelmét és megértését!

A beruházás vázlatrajza.
Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala