Régi-új ötlet: magyar NB I-et!

2024. 04 24. 08:06

George F. Hemingway kritikusan fogalmaz.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Sokunk véleményét fogalmazta meg George F. Hemingway, a Kispest Honvéd FC korábbi tulajdonosa, aki az M1-nek adott interjút a minap. A vállalkozó sok más mellett arról beszélt, miután nem tudunk olyan légiósokat vásárolni a futballpiacon, mint Anglia vagy Spanyolország, ezért az égvilágon semmi értelme annak, hogy egy hazai csapatban háromnál több idegen játékos legyen. Egyébként is jönnek az akadémiáról a fiatalok… „A magyar útnak olyannak kell lenni, ami a hazai termésre számíthat.”

Kis rovatomban magam is többször füstölögtem már, mennyire nevetséges és bosszantó, hogy a magyar első osztályban a mezőny közel felét külföldiek alkotják. (Pár éve valamelyik Fradi–Újpest-derbin a 22 játékosból, írd és mondd, mindössze három volt magyar.) Egy felmérés szerint eddig már 97 ország 1372 légiósa játszott az NB I-ben, főképpen olyanok, akik máshol nem kapnának játéklehetőséget (amellett, hogy odahaza nem keresnének annyit, mint nálunk). Eközben a magyar fia­talok alig jutnak szóhoz. A sok idegen szerepeltetése nemhogy segítene, inkább ront a magyar foci állapotán; a válogatotthoz meg ugye semmit nem ad hozzá ez az internacionalista brigád, amelyet főképp másod-, harmadosztályú futballisták alkotnak. (Kiváló ellenpélda a kizárólag magyar játékosokkal felálló – és jelenleg a dobogóért küzdő – Paks csapata. Le a kalappal előttük!)

Teljesen igaza van George F. Hemingwaynek, nem kellene külföldi játékosokkal felduzzasztani a magyar labdarúgást. Nem csak a csapatok, a hócipőnk is tele van velük. Ez itt a mi nemzeti bajnokságunk. Magyar futballt, magyar gólokat szeretnénk látni!

Pilhál György
Magyar Nemzet