Tar Mihály egyre mélyebbre ássa magát

2024. 04 23. 09:46

– avagy a nagykanizsai „független, demokratikus” sajtó diszkrét bája

Tar Mihály „sajátosan” értelmezi a közszolgálati újságírást.
Fotó: Facebook

Az újabb botrány azt követően robbant ki Nagykanizsán, hogy a város fideszes polgármestere, Balogh László feljelentést tett a rendőrségen az önkormányzat egyik cégénél, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél történt „lehetséges visszaélések és sorozatos szabálytalanságok miatt”:

„Feljelentést tett Nagykanizsa polgármestere

Mi történt a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft-nél?

Nagykanizsán már korábban is voltak viták a város nonprofit kft.-jének működése kapcsán, mégis meglepő bejelentést tett Balogh László polgármester közösségi oldalán. Mint írja, kötelessége volt feljelentést tenni a rendőrségen. Változtatás nélkül közöljük a tájékoztatást:

»„A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft.-nél történt lehetséges visszaélések és sorozatos szabálytalanságok miatt kötelességem volt feljelentést tenni a rendőrségen. A rendelkezésemre bocsájtott iratok alapján ugyanis megalapozottá vált a gyanú, hogy a várost irányító ÉVE-frakció által kinevezett ügyvezető tevékenységét hamis számlák, fiktív szerződések, túlárazott szolgáltatások, szabálytalan gépkocsihasználat, meghamísított menetlevelek sora kísérheti.

A cég által önmagáról hirdetett kiemelten megbízható vállalkozás minőségbizonyítvány pedig feltehetően megtévesztő.

A legsajnálatosabb az egész ügyben, hogy amióta felszínre kerültek a szabálytalanságokat valószínűsítő körülmények, az ügyvezetőt pályáztatás nélkül kinevező ÉVE-frakció hallgat.

Az ügyvezető pedig hónapokig az önkormányzati cég élén maradt. Majd csendben távozott. Alighanem kérésre.

Úgy vélem, az érintettek jogi felelősségén túl felmerül az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) felelőssége is, akik kinevezték az ügyvezetőt hasonlóan pályáztatás nélkül, mint a többi önkormányzati cég vezetőjét, majd hagyták tovább regnálni a gyanús működést.

Horváth Jácintnak is fontos lenne megszólalnia a nyilvánosság előtt, hogy tisztázza, a valóságban milyen állapotban vannak az önkormányzati cégeink, mi derülhet ki róluk, mert azt érzékelni lehet, hogy a város a vezetésük alatt hanyatlik, szemetes, gondozatlan. Ennek pedig kell hogy legyen felelőse! Ne utólag kelljen a csontvázakat megtalálni.”

Aki nem ismeri a kanizsai viszonyokat, annak furcsának tűnhet a polgármester lépése. Ám az a helyzet, hogy a dél-zalai városban a képviselő-testület balliberális többségben van egy szavazattal, vagyis a közgyűlésben az ő szavuk, s szavazatuk dönt mindenben.

Balogh László feljelentését követően a balliberális többségű közgyűlés által kinevezett Kanizsa Médiaház ügyvezetője, Tar Mihály azonnal harcias közleményt tett közzé, Balogh László lépését támadva.

Tar Mihály reagálása FB-oldalán Balogh László feljelentésére.

Balogh László ezt követően nyílt levéllel fordult Tar Mihályhoz:

„Nyílt levél Tar Mihálynak!

Tisztelt Tar Mihály!

Sértő, személyeskedő és helyesírási hibáktól hemzsegő posztjára utalva nyilvánosan szeretnék válaszokat kérni Öntől.

A Kanizsa Rehab Kft.-vel kapcsolatos rendőrségi bejelentésem okán Schauta Marcell önkormányzati képviselő, a Kanizsa Rehab felügyelőbizottságának elnöke lesz a Kanizsa TV pénteki Kibeszélő extra műsor vendége. Ön azt írta a posztjában, hogy »„…ha bárki szeretne ebben a műsorban az ellenérdekelt fél részéről részt venni, jelentkezzen nyugodtan!”«

A poszt alatt megjelent komment alapján Fenyves Tamás, volt felügyelőbizottsági tag szeretett volna a műsorban részt venni, de Ön ezt telefonon megtagadta.

Kérdéseim a következők:

– Valóban jelentkezett a műsorba Fenyves Tamás, aki a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagja volt?

– Valóban megtagadta, hogy a műsorban részt vegyen, ráadásul úgy, hogy az üggyel kapcsolatban bizonyítékokat is szeretett volna bemutatni?

– Valóban azt a választ kapta Fenyves Tamás, hogy majd csak a választásokat követően, június 10-én szólalhat meg Önöknél az üggyel kapcsolatban?

Amennyiben mindez igaz, akkor Ön ezt tartja kiegyensúlyozott tájékoztatásnak?!

Ha Ön végre valóban hiteles akar lenni, akkor adjon teret Fenyves Tamásnak, és engedje megszólalni a Kanizsa TV-ben!

Mellékelem az Ön posztja alatt megjelent kommentet, melyben mindezt Fenyves Tamás leírta, amely valami miatt törlődött az Ön oldaláról.

Várom válaszait a hiteles és kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében!

Balogh László

Nagykanizsa MJV polgármestere”

Fenyves Tamás, a Kanizsa Rehab felügyelő bizottságának volt tagja hozzászólt Tar Mihály bejegyzéséhez. A helyi televízió stúdiójába már nem jutott be…

S most itt álljunk meg egy pillanatra! Tar Mihály sajtóbeli előélete meglehetősen érdekes. Sok mindennel lehet vádolni, de azzal nem, hogy erőssége a sajtóetika maradéktalan érvényesítése munkája során. Tar Mihály – ahogy a később közölt korábbi cikkekből is kitűnik – már többször is túlfűtött indulatban elkövetett klaviatúra-billentyűzése során is eltévedt a közszolgálati sajtószolgálat nem túl bonyolult útján.

Most is így történt. Miközben találkozott a valósággal… A Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának egykori tagjának reakciójára annyira zavarba jött, hogy hirtelen „magánvállalkozásba adta” a Kanizsa Médiaházat. Ahol már nem fontos annyira a hallgattassék meg a másik fél elve.

Mihály, Mihály!… Ez nem szép dolog. Bizonyára olvastad a Légy jó mindhalálig című remek művet. Abban Nyilas Mihály jó volt mindhalálig. Most talán már megpróbálhatnád te is. Még nem késő. Igaz, ehhez gyökeres változásra lenne szükség.

Nem az a baj Tar Mihállyal, hogy balliberális érzelmű újságíró. De ebben a helyzetben is lehetne talán követni Zala jeles szülöttének, Deák Ferencnek a sajtótörvényre vonatkozó nagyon frappáns javaslatát: hazudni pedig nem szabad.

Mihály pedig szeret füllenteni. S véleményt alkotni egyoldalúan. Néha nem éppen irodalmi stílusban (bár ez vele szemben már túlzott elvárás lenne). Mint az a riportsorozatunkban folyamatosan „adagolt” korábbi cikkekből is kiderül majd.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)