Egy intellektuális pont

2024. 04 23. 08:55

A 2006-os kampányban is mondott már hasonlókat Gyurcsány Ferenc.
Fotó: Vajda János

Vidám felütéssel nyitotta meg a DK kampányát Gyurcsány pártvezér. Kijelentette, a magyar politikai valóságban ma egyetlen intellektuálisan, politikailag, emberileg biztos pont létezik, az pedig a Demokratikus Koalíció. Magyarország azért nem találja helyét ebben az új világban, mert a jelenlegi kormány nem tud mit kezdeni ezzel a fajta realitással.

Nem először igazolódik be Orbán Viktor előrejelzése: a politikai jókedvről mindig az ellenzék gondoskodik.

Meg azt is mondta Gyurcsány, hogy a mai korban mindaz, ami együtt tartotta a világot – hit, vallás, egyház, hétköznapi erkölcsök –, szétesett. Csakhogy a DK egy felelősséget vállaló szolidáris, szabad, nyugatos világnak akar a része lenni, és Magyarországot itt kívánja tartani. Győzelmük esetén „történelmi értelemben” fognak kormányozni, merthogy felismerték az igazságot. „Egyetlenegy erős, meghatározó politikai erő van, ezek mi vagyunk” – szavalta Láriferi.

Jut eszembe, a 2006-os kampányban is mondott már hasonlókat az űzött tekintetű ember: „Van egy ország, van egy ember, van egy program!” Mintha hallottunk volna már ilyesmit: „Ein Volk, ein Reich, ein Führer!” (Egy nép, egy birodalom, egy vezér!) Azt is egy bomlott ember szavalta.

Pilhál György
Magyar Nemzet