Nemzetközi hiperbár oxigénterápia konferenciát rendeztek Lentiben

2024. 04 15. 09:47

A sajtótájékoztatón jobbról dr. Pál Attila, dr. Szolnoki Nikolett és dr. Jörg Lindenmann Lentiben.

Kétnapos nemzetközi hiperbár oxigénterápia konferenciát és szakmai napot rendeztek Lentiben a Balance Resort Thermal Hotelben az elmúlt hét végén.

A rendezvényt megelőző sajtótájékoztatón egy, az oxigénterápia hatásainak vizsgálatával kapcsolatos magyar-osztrák határon átnyúló HyperBOT projektről is beszámoltak az érintettek a Balance Medical Centerben.

Az Interreg Program támogatásával megvalósuló projektben Közép-Európa legnagyobb hiperbár létesítményével rendelkező Grazi Orvostudományi Egyetem, Zala Vármegye Önkormányzata, a lenti oxigénkamrát üzemeltető Gyógyvíz Medicina Bt. és a kutatási és hálózatfejlesztési tevékenységekért felelős Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. vesznek részt.

A sajtótájékoztatón dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a Lentiben most megvalósuló hiperbár oxigénterápia konferenciát, hiszen Magyarországon még nem rendeztek ilyen többnapos szakmai rendezvényt. Arról is beszélt, hogy a projekthez kapcsolódóan vizsgálják az oxigénterápiás kezelések hazai közfinanszírozási lehetőségeit.

Öt országból érkeztek a konferenciára.

Dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója a HyperBOT projekt szakmai tartalmáról úgy tájékoztatott, hogy ennek keretében a Grázi Orvostudományi Egyetemmel közös poszt-Covid kutatásban vesznek részt, míg a Pécsi Tudományegyetemmel orvostanhallgatóknak oxigénterápiás kurzus indul jövő szemeszterben, először Magyarországon. A következőkben pedig a horvát csáktornyai megyei kórházzal alakítanak ki együttműködést jövőbeli kutatási témára.

Dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem Mellkassebészeti és Hiperbár Oxigénterápiás Részlegének megbízott osztályvezetője pedig azt emelte ki a közös program kapcsán, hogy ez lehetővé teszi a poszt-Covid és long-Covid kutatások további bővítését, illetve a hiperbár oxigénterápia kezelések hatékonyságát különböző betegségek esetén.

A hiperbár oxigénterápia konferenciára Máltáról, Szlovéniából, Horvátországból és Ausztriából is érkeztek vendégek. A projektben résztvevők mellett felszólal többek között a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának oktatási dékánhelyettese és osztályvezetője, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház főigazgatója, a budapesti Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ főorvosa, a Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, a máltai Mater Dei Kórház vezető klinikai orvosa, valamint a Csáktornyai Megyei Kórház főigazgatója is.