A lenti ügyészség emelt vádat

2024. 03 25. 08:46

Rendőri ellenőrzés buktatta le az embercsempészeket

A németországi lakosú, orosz állampolgárságú 39 és 30 éves férfiakat egy ismeretlen személy bízta meg azzal, hogy anyagi ellenszolgáltatás fejében külföldi állampolgárságú, az államhatár átlépéséhez érvényes úti okmányokkal nem rendelkező személyeknek nyújtsanak segítséget a magyar-horvát, illetve a magyar-osztrák államhatár illegális átlépésében.

A vádlottak első alkalommal 2023. november 19-én németországi lakóhelyükről külön személygépkocsikkal indulva Horvátországba utaztak, ahol legalább egy-egy fő, ismeretlen honosságú és személyazonosságú, az államhatár átlépéséhez érvényes úti okmánnyal nem rendelkező személyt vettek fel a személygépkocsijukba, majd a horvát-magyar államhatárt Letenyénél, ezt követően a magyar-osztrák államhatárt Kőszegnél átlépve Ausztriába szállították őket, ily módon segítséget nyújtottak a horvát-magyar, illetve a magyar-osztrák államhatár illegális átlépéséhez.

Ezt követően a vádlottak 2023. november 24 –én ismeretlen megbízójuk utasítására ismét Horvátországba, Kutina városába utaztak két személygépkocsival, ahol egy menekülttábor közelében 7 felnőtt és 7 gyermek, magát csecsen származású orosz állampolgárnak valló, az államhatárok átlépéséhez érvényes okmányokkal nem rendelkező személyt vettek fel azért, hogy őket a horvát-magyar, majd a magyar-osztrák államhatárt illegálisan átlépve, Horvátországból Magyarországon keresztül Németországba szállítsák. A fuvar teljesítéséért a vádlottak 14. 000,-Euro fizetséget kaptak volna.

A vádlottak a horvát-magyar államhatárt Letenyénél lépték át, majd a 75. számú főúton közlekedtek, amikor rendőri ellenőrzés alá vonták őket.

A férfiakkal szemben a Lenti Járási Ügyészség embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, melyben 5 év 8 hónap Magyarországról történő kiutasítás mellett 2 év 10 hónap börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. (Zala Vármegyei Főügyészség/dr. Németh Eszter ügyész)