Az egykori tiszti klub sem marad ki

2024. 03 22. 10:40

Újabb felújítás Zalaegerszegen

Az elmúlt években számos romos, a városképet eddig elcsúfító ingatlan sorsát sikerült rendezni Zalaegerszegen: Color, Zóna, régi Balaton Hotel (ma már Willis Hotel), KISZÖV-székház (ma már Korona Szalon), botfai kastély, Kvártélyház, Göcseji Múzeum, középületek, templomok, bölcsődék, óvodák, iskolák, egykori ruhagyár, volt Köbtex, SZMK, kamarák háza, Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székháza, rendőr-főkapitányság épülete, Venatus, volt Zala Bútor, egykori Halászkert, Reininghaus épülete (Platán Center), Petőfi utca, Mártírok-Kisfaludy utca sarok, Alsóerdőn a Tungsram pálya melletti utolsó romos ház bontása, Várkör utcai maradék családi házak bontása, Mérlegház visszaépítése, stb.

– A sor az egykori tiszti klub renoválásával folytatódik, ha minden jól alakul, még az idei munkakezdéssel – mondta Balaicz Zoltán a Zalatájnak.

– Az ingatlan 1900-ban épült eklektikus stílusban. A jómódú Gráner kereskedő és vállalkozó család építtette a házat. Egyedülálló a városban az előcsarnokszerű lépcsőháza, amiben hatalmas csillár függött. Emeletén lakások voltak, földszintjén bérelhető helyiségek. A Wlassics (mai Ady) utcai frontján szekerek behajtását is lehetővé tevő nagy kapu állt.

A két világháború között Papp Béla cukrász bérelte ki a sarokra nyíló helyiségét. A Zalamegyei Újságban 1932. július 29-én feladott hirdetésében értesítette „mélyen tisztelt vendégeit, hogy cukrászdáját augusztus hó 1-jén, – kényelmes szép helyiségbe – Wlassics u. 1 szám (volt Gráner-féle vaskereskedés) alá helyezi át”. A Kazinczy térre néző oldalon voltak még a Kereskedelmi Bank Rt. és Pfeiffer Dezső terménykereskedő irodái is.

1945 után, a kommunista diktatúra első éveiben államosították, majd változó nevekkel, honvédségi művelődési házzá (Zalaegerszegi Helyőrségi Művelődési Otthon) alakították át, belső elrendezését is megváltoztatták. Az 1970-es években egy nagyobb felújítás során tetőterét beépítették, a míves szellőzőket eltüntették, cserép helyett laposabb nyeregtetőt és bádogfedést kapott. Felső oromzatdíszei, a koronapárkány konzolsora megsemmisült.

Az épület az 1990-es rendszerváltásig, és azután is állami tulajdonban volt, majd 16 évvel ezelőtt, 2008-ban az állam eladta egy magánvállalkozónak, akinek nagyívű tervei voltak a felújításra és a hasznosításra, de sajnos az akkori gazdasági válság keresztülhúzta a számításait. Amikor önkormányzatunk elkezdte a régi épületek megmentését, erre az ingatlanra is gondoltunk, így 2022-ben kormányzati támogatással megvásároltuk.

Jelenleg zajlik a renoválásra vonatkozó szakmai terv készítése és ha minden jól alakul, akkor még az idén – ugyancsak kormányzati forrásból – elkezdődhet az épület megújítása is. Mivel a jövőre, a fenntartási költségekre és a város teherbíró képességére is gondolni kell, az önkormányzat pedig már nem tud újabb intézményt fenntartani, ezért hosszú távon az a cél, hogy a megújult ingatlant (a Zónához hasonlóan) ingyenes használatba adjuk a kormányhivatalnak, amely használja, működteti, fenntartja és fizeti a rezsi és az egyéb energia költségeket (melyek így nem a várost terhelik majd). Így megmentünk egy újabb, történelmileg is értékes épületet, felújítjuk, a fenntartása azonban nem az önkormányzat kasszáját fogja terhelni – mondta Balaicz Zoltán.