Művelődési programok, kulturális rendezvények Gellénházán

2024. 02 22. 09:22

A pályázati lehetőségeket is kihasználják

Telt ház a művelődési házban.

Gellénháza adottságai kiválóak az aktív kulturális élet biztosítására. Saját forrásból, a már évek óta hagyományt teremtő rendezvények mellett, a település vezetése folyamatosan keresi az új, pályázati forrásból megvalósítható programokat is.

2023-ban lehetőség nyílt a Nemzeti Művelődési Intézettel egy olyan megállapodást kötni, melynek keretében színvonalas és sokoldalú rendezvényeket, előadásokat látogathatnak a falu lakói. Ezek programok nem csak a gellénháziak számára elérhetőek, hisz ezek a lehetőségek nyilvánosak.

A település 9 szolgáltatásra adott be pályázatot, ebből 6 eredményes volt. A „Nemzeti Filmklub Program” 10 magyar film megtekintésére ad alkalmat. Ezeken a közös filmnézéseken szakember koordinálásával lehetőség van a film értékelésére. A már megvalósult programok közül legnagyobb sikert a Budapesti Operett Színház „Cintányéros Cudarvilág” című előadása aratta. A közel 300 fős közönség színvonalas és szórakoztató előadáson vehetett részt. A felnőtteknek szóló programok közül sor kerül még egy könnyűzenei koncertre.

Részlet a Budapesti Operett Színház előadásából.

A helyi népdalkör részére lesz lehetőség „Éneklő közöségek segítése” néven megvalósuló szolgáltatásra, melyen 5 alkalommal szakember segítésével biztosítanak oktatást.

Az önkormányzat a pályázati lehetőségek kiválasztásakor figyelmet fordított arra, hogy minden korosztály valamilyen formában részesülhessen a lehetőségekből, ezért három iskolai rendezvényre is igényt nyújtott be. Kettőre meg is kapta a hozzájárulást, így egy ismeretterjesztő előadást hallgathatnak meg a diákok, „Te mit tennél egy időkapuszlába” címmel. A másik esemény „Múzeum az iskolában” elnevezést viseli.

Mind a felnőtteknek, mind a gyermekeknek szóló programok hozzájárulnak ahhoz, hogy a település lakossága változatos és színvonal kikapcsolódási lehetőségekkel éljen. Az előadások ingyenesek és nyilvánosak, így mindenki számára elérhetőek. A falu vezetése bízik benne, hogy minél többen élnek a lehetőségekkel, és a saját, hagyományos rendezvények mellett ezeket a programokat is sokan fogják látogatni.

Gyakoriak a különféle előadások.