Egy élet órái…

2024. 02 22. 08:09

Interjú Preisz Józseffel (6.)

A földönjáró toronyórával.
Fotó: Zalatáj

Preisz József órásmester színes egyénisége Zalaegerszeg közéletének. Mint mondja, nagy megnyugvás számára, hogy a Göcseji Múzeum befogadta gyűjteményét.

Régóta ismerem riportalanyomat. Még a rendszerváltás előtti időből. Amikor egy órában nem csak elemet kellett cserélni, hanem azt javítani is. Sosem csalódtam. S abban sem, hogy nem úszom meg csak a hibás óra beadásával, s a javított ketyegő átvételével. A ZTE focicsapata soha nem maradt ki a beszélgetésből. Noha a Zalai Hírlap sportrovatában dolgoztam, a „titkos” hírek elsődlegesen nem ott csapódtak le. Hanem a taxisoknál, a vendéglátósoknál, az üzletekben, a fodrászoknál.

Preisz Jóska is a hírközvetítők közé tartozott. Jól informált volt. S ezt én értékeltem, de soha nem éltem vissza bizalmával.

A homokóra csak nem akart csörögni.
Fotó: Facebook

Jóska nem csak jó órás, de humorérzékkel sem áll hadilábon. Meséli, hogy egykoron, amikor a telefonálásnál a három percen túli beszélgetésnél pluszdíjat számítottak fel, volt egy kabaréba illő esete. Egy igencsak dekoratív hölgy vásárolt náluk homokórát, ugyanis az érzékelhető módon jelezte a három perc leteltét. A kollégái ugratva megkérdezték tőle, hogy aztán csörög-e három perc leteltével az a homokóra. A hölgy feldúlva érkezett az üzletbe, azt reklamálva, hogy a homokóra hibás, mert nem csörög három perc elteltével.

A földönjáró toronyóráról már írtunk. S most essen szó a visszafelé járó óráról. Preisz József Tel-Avivban találkozott először ezzel a szerkezettel. S itthon megszerkesztette. Nekem is adott belőle egy példányt. Igaz, hogy – sajnos – az időt nem tudja az emberi életben visszaforgatni, de Preisz Jóskának ez is egy vicces esetet jelentett. Az egyik kuncsaft megkérdezte tőle: s ez az óra tud előre is menni? Jóska készen volt a válasszal: persze, ha fordítva teszi bele az elemet.

Az órásszakma azért nem mindig volt ennyire egyszerű, csak elemcserére redukálva. Preisz József gyűjteményes kiállítása a Göcseji Múzeumban erről győz meg bennünket.

Ekler Elemér
(Vége)

A visszafelé járó óra.
Fotó: Zalatáj

Az interjú előző részei:

Egy élet órái… 1. (2023.12.08.)

Egy élet órái… 2. (2023.12.14.)

Egy élet órái… 3. (2023.12.19.)

Egy élet órái… 4. (2024.01.31.)

Egy élet órái… (5.)  (2024.02.06.)