Több száz embertől csalt ki pénzt egy zalai nő, másodszor is elítélték

2024. 01 25. 08:01

A Zalaegerszegi Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a csaló nőt.
Fotó: Zalatáj

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy zalai nőt, aki több mint 250 embertől csalt ki pénzt nem létező áruk ígéretével és gyermekének gyógykezelésére hivatkozva; ugyanilyen bűncselekmény miatt már korábban is elítélték – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Dr. Vándor Virág közölte: a nő 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetének javítása érdekében az egyik közösségi oldal hirdetési csoportjain keresztül eladásra kínált a többi között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat. Az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül azonban egyik sem volt a birtokában.

Előfordult, hogy egyszerre több emberrel is megegyezett a vásárlásról egy-egy árucikk kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjáról, de csak az előre kifizetett összegek megszerzése volt a célja.

Ezen túlmenően a nő saját gyermekéről több esetben is valótlanul állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, erre hivatkozva pedig több sértettől is kért adományt a gyógykezelésekre.

Annak érdekében, hogy a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, a vádlott több sértettnek néhány napon vagy héten belül visszafizette az okozott kárt, a pénzt azonban a további csalásokból befolyt összegekből teremtette elő.

A vádlott több mint 250 embert károsított meg. Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki csaknem 150 ezer forintnyi játékot vett volna, és olyan is, aki több részletben 80 ezer forintot adott a „beteg gyermek” kezelésre.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a vádlottat 254 rendbeli, üzletszerűen, különböző értékekre, kisebb részben folytatólagosan elkövetett csalások miatt mondta ki bűnösnek és ítélte egy év nyolc hónap börtönbüntetésre, amelynek végrehajtását három évre felfüggesztette. Ezen felül pártfogó felügyeletét is elrendelte, továbbá csaknem 280 ezer forint összegű vagyonelkobzást. Emellett kötelezte csaknem 620 ezer forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a nő beismerő vallomását, hogy három kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is. Súlyosítóként vette figyelembe, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt 2020-ban már bíróság elé kellett állnia.

A nő ítélete – a polgári jogi igény kivételével – jogerős.