Korszerűsítették a zalaegerszegi kórház pózvai pszichiátriai osztályát

2024. 01 24. 13:59

Balaicz Zoltán szerint – bár nem az önkormányzat a fenntartó – figyelemmel kísérik és segítik a fejlesztéseket.

Közel 460 millió forintból korszerűsítették a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház pózvai pszichiátriai osztályának épületét, amelyet szerdán adták át.

Gasztonyi Beáta, a zalaegerszegi kórház főigazgatója felidézte, hogy a pszichiátriai ellátás körülményeinek javításában fokozatosan történtek előrelépések az elmúlt években. Először, 2015-ben a rehabilitációs ellátás, 2021-ben a gyermek- és ifjúsági szakrendelés, majd 2022-ben a járóbetegellátás költözött korszerűbb körülmények közé.

Gasztonyi Beáta elmondta, hogy jövő héten költöztetik át az osztályt.

A pózvai városrészben található kórházi telephelyen tavaly kezdődött meg a fekvőbetegellátás körülményeinek modernizálása az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKF) projektjének keretében. Ehhez az OKF 450 millió forintot biztosított, a zalaegerszegi kórház pedig 9 millió forinttal egészítette ki az utómunkálatok költségeit – ismertette a főigazgató.

Hozzátette, hogy a jövő héten költöztetik át az osztályt a szomszédos épületből az új helyre, az így megüresedő szárnyba pedig a krónikus belgyógyászati és az ápolási osztály betegeit költöztetik át. Ezeknek az osztályoknak a jelenlegi állapota mostanra nagyon leromlott, és amíg a terveik szerint új belgyógyászati tömböt alakítanak ki, átmeneti megoldásként addig is így tudnak javítanak a betegek és a személyzet körülményein.

Sebestyén Gábor, a pszichiátria osztályvezető főorvosa arról beszélt, hogy a most felújított épület eredetileg 1985-ben épült, a teljes körű korszerűsítés révén pedig valóban gyógyító környezetet sikerült biztosítani. A 130 ágyas osztályon a nyitott részlegen már minden szobához önálló vizesblokk tartozik, tornaszobát, csoportszobákat alakítottak ki a teljes infrastrukturális felújítás mellett.

A korszerűsített pózvai pszichiátriai osztály bejárata.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a magyar társadalom egésze számára nagyon fontos, hogy mi történik az egészségügyben, és ha a gazdasági növekedés lehetővé teszi, még többet lehessen fordítani erre a területre. Mindenkinek az az érdeke, hogy lehetőleg senki ne betegedjen meg, ha mégis, akkor pedig minél hamarabb visszatérhessen a munkahelyére.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere jelezte, hogy bár nem az önkormányzat a fenntartó, figyelemmel kísérik, hogy az intézményben folyamatosan zajlanak fejlesztések; csak az utóbbi években 13 projekt keretében mintegy 5 milliárd forintot fordítottak a kórházra különböző forrásokból. Hozzáfűzte, hogy a pszichiátria különösen kiemelt terület abból a szempontból, mert itt még inkább embert és lelket próbáló feladatról van szó, amelynél a gyógyuláshoz támogató környezetre és segítségre van szükség. (MTI)

A magyar társadalom számára fontos, hogy mi történik az egészségügyben – mondta Vigh László.

Sebestyén Gábor szerint valóban gyógyító környezetet sikerült biztosítani.
Fotók: MTI/Katona Tibor