Dr. Marx Gyula kitüntetése

2023. 12 15. 14:46

Gulyás Gergely átadja a kitüntetést Marx Gyulának. Jobbról Balaicz Zoltán polgármester, balról Vigh László országgyűlési képviselő.
Fotó: Zalatáj

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter ma délután a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést nyújtotta át dr. id. Marx Gyulának.

A 93. éves egykori MDF-es országgyűlési képviselő, köztiszteletben álló zalaegerszegi orvos otthonában vette át a magas kitüntetést a minisztertől.

A kitüntetett életpályájának méltatására a későbbiekben részletesen visszatérünk. Addig is felidézzük azt a beszélgetést, amit e sorok szerzője folytatott vele 1989 szeptemberében az országos közvéleményt is élénken foglalkoztató időközi képviselőválasztás napján, amikor dr. Marx Gyula legyőzte Zala megye 2-es számú választókörzetében az MSZMP jelöltjét. Zalában papíron (is) megtörtént már akkor a rendszerváltás.

Ekler Elemér

 * * *

„Marx Gyula lakása, ami éppen a kőművesek és az ácsok tanyája. A képviselőjelölt ugyanis bővíti a családi fészket, egyik gyermeke és családja költözik majd ide. 15 óra 40 perc, a beszélgetés helyszíne pedig a tető, ahol az ácsokkal folytatott diskurzus közben zavarjuk a doktor urat:

– Már sokszor elmondtam: most nem a programokra szavaznak az emberek, hiszen ezek nagyon közelítenek egymáshoz. Az ellenzéki koalíció érdeme, hogy olyan programot fogalmazott meg, amelynek elemeit viszonthallhatta az MSZMP jelöltjétől. Az emberek most személyekre, és az MSZMP ellen fognak szavazni. Többszáz emberrel beszélgettem, s általános volt az vélemény, hogy változásra van szükség. Sokat beszélgettem falusi emberekkel. Jól esett az aggódásuk: „Vigyázzon doktor úr, nehogy baja legyen!” Nem igaz, hogy közömbösek az emberek, csak az utat kell megtalálni hozzájuk. Véleményem szerint ma eldől minden. Talán szerénytelenségnek tűnik, de azt mondom, hogy győzni fogunk. Egészen új stílust akarok meghonosítani. Elmegyek majd az emberekhez, kíváncsi vagyok a problémáikra, megpróbálom orvosolni ezeket.”

(Részlet a Zalatáj 1989 szeptember 20-i számában megjelent riportból.)

A Zalatáj címlapja. A cím igencsak kifejező…