Megújul az egykori Köbtex területe is Egerszegen

2023. 12 08. 13:49

Zajlik a bontás Zalaegerszegen, a Budai Nagy Antal utcában, az egykori Köbtex üzem helyén. Az ingatlant idén sikerült megvásárolni Fuisz Attila és Fuisz Ádám zalaegerszegi vállalkozóknak az olasz tulajdonostól. A bontás után a város rendezési tervének és a hatályos építési besorolásnak megfelelően kereskedelmi célú fejlesztést szeretnének megvalósítani.

Az új tulajdonosok a közeljövőben részletesen is tájékoztatást adnak majd a fejlesztési elképzeléseikről, továbbá vendégül szeretnék látni az egykori dolgozókat is még a bontási munkálatok befejezése előtt.

Az állami tulajdonú Kőbányai Textilművek (Köbtex) zalaegerszegi gyáregysége 53 évvel ezelőtt, 1970-ben kezdte meg tevékenységét a Juhász Gyula utcában, majd 1972-ben átköltözött a Budai Nagy Antal utcába, a bútorgyár egykori telephelyére. Az üzem folyamatosan fejlődött, fénykorában 450 dolgozónak adott munkát, 426 szövőgépen 3 műszakban folyt a termelés 85-100 decibeles zajjal, 80 fokos páratartalomban. A gyárban jó minőségű termékek készültek, a munkahelyi hangulat és a közöségi élet pedig összetartó volt.

A Köbtex története tipikus példája a rendszerváltás idején végbement, több esetben elhibázott privatizációnak. 33 évvel ezelőtt, 1990-ben az állami tulajdonban lévő vállalatot egy olasz befektetőnek, a Cantoni cégnek adták el. Az olasz tulajdonosok évről évre, folyamatosan kivitték külföldre a megtermelt hasznot, de alig forgattak valamit vissza, nem modernizáltak, nem vásároltak új gépeket, így az üzem egyre korszerűtlenebb lett, már nem tudott versenyképes lenni és végül, amikor már nem termelt több hasznot és veszteségessé vált, akkor 2008-ban az utolsó 60 megmaradt dolgozót elküldve bezárták a gyárat. (Ugyanezt csinálták a ruhagyárat 1996-ban megszerző és 2003-ban bezáró osztrákok és a sajtgyárat 1993-ban megvásárló és 2021-ben bezáró franciák).

A Köbtex területe 2008 után is az olasz tulajdonosok birtokában maradt, akik irreális áron akarták értékesíteni az ingatlant. Az önkormányzat hatósági eljárásokkal és bírságokkal próbálta legalább a rendcsinálásra rávenni őket, míg végül megelégelték a küzdelmet és 2023-ban eladták a zalaegerszegi vállalkozóknak a 2008 óta üresen álló és omladozó ingatlant.

Az elmúlt években számos romos, a városképet elcsúfító ingatlant sikerült megújítani, vagy elbontani: Color, Zóna, Balaton Hotel, Kiszöv székház, botfai kastély, Kvártélyház, múzeum, középületek, templomok, bölcsődék, óvodák, iskolák, ruhagyár, SZMK, kamarák háza, rendőrfőkapitányság épülete, Venatus, volt Zala Bútor, egykori Halászkert, Reininghaus épülete, Petőfi utca, Mártírok-Kisfaludy utca sarok, Várkör utcai maradék családi házak bontása, Mérlegház visszaépítése, utolsó alsóerdei romház bontása, Köbtex rehabilitációja és talán hamarosan az egykori tiszti klub felújítása is következhet. (Forrás: Balaicz Zoltán FB-oldala)