Elkészült a zalaegerszegi logisztikai ipari park első üteme

2023. 12 08. 13:35

Elkészült a zalaegerszegi logisztikai központ és konténerterminál projekt első üteme, a folytatásról a napokban egyeztetett Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár.

A német HHLA (Hamburger Hafen und Logistik) cégcsoport részeként működő METRANS óriásvállalat Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti konténerterminálját és logisztikai központját szeretné megépíteni Zalaegerszegen. A több mint 30 milliárd forint értékű magánberuházás közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt pedig akár 500 új munkahely is létrejöhet a térségben. A vállalat a beruházás első üteméhez szükséges 20 hektáros területet már megvásárolta az önkormányzattól, jelenleg pedig zajlik a régészeti feltárás a teljes ingatlanon, ennek földmunkáit, ásatásait és árkait lehet látni a fényképeken is.

A projekt kapcsán az önkormányzat vállalta, hogy a 20 hektáros METRANS terület melletti városi infrastruktúrát és a szükséges közműveket, valamint egy, a lehetséges további letelepedő cégeket fogadni képes 27 hektáros közművesített logisztikai ipari parkot épít ki. A város a TOP pályázatból ennek első ütemét mostanra már meg is tudta valósítani, így előbb végzett, mint ahogy a német vállalat halad a saját részével.

Az új, logisztikai ipari park kialakításával egy olyan gazdasági ökoszisztéma alakul ki Zalaegerszegen, amely új távlatokat nyit a városfejlesztés szempontjából, ugyanakkor megyei, térségi és régiós jelentősége is van.

A zalaegerszegi helyszín rendkívül kedvező, hiszen az Adriai-tenger kikötőiből induló vasútvonalak Zalaegerszegen keresztül futnak Budapest felé. A tenger és a főváros közötti szakaszon eddig nem volt megálló, nem volt kirakodási, átrakodási, csomagolási, raktározási lehetőség. (Forrás: Balaicz Zoltán FB-oldala)