Magyarország készül az EU-elnökségre

2023. 11 10. 08:58

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (j) és Novák Katalin köztársasági elnök kezet fog Brüsszelben, az Európai Parlament épületében 2023. november 9-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Magyarország készül az Európai Unió Tanácsának 2024 második felében esedékes elnöki tisztségére – közölte Novák Katalin köztársasági elnök Brüsszelben csütörtökön.

Novák Katalin azt követően tett közzé X-üzenetet közösségi oldalán, hogy megbeszélést folytatott Roberta Metsola európai parlamenti elnökkel csütörtökön.

A köztársasági elnök üzenetében kiemelte: az Európai Parlamentben európai női politikusok tárgyaltak egymásal.

Kijelentette: Magyarország készül az EU-tanács elnökségére. „Bízom benne, hogy 2024-ben újabb sikeres magyar elnökségünk lesz” – fogalmazott. Az EP elnöke megerősítette, hogy ő is erre számít – közölte üzenetében Novák Katalin.

Roberta Metsola az X közösségi oldalon közzétett üzenetében azt írta: „nagyra értékelte a magyar elnökkel folytatott jó beszélgetést”. Közölte, a megbeszélésen megvitatták a soron következő tanácsi elnökségre való magyar felkészülést és az európai biztonsági helyeztet.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségét a 27 tagállam kormányai látják el féléves rotációban. Az elnökség felel a tanácsban végzett jogalkotási munka előmozdításáért és megszervezéséért, biztosítania kell az unió programjának folytonosságát, a jogalkotási folyamatok szabályszerűségét, valamint a tagállamok közötti együttműködést.

Magyarország 2024-es EU-csatlakozása óta eddig egyszer, 2011 első félévében töltötte be, legközelebb pedig 2024 második felében tölti be a tanács soros elnöki tisztségét.