Iskolatársát zsaroló, bántalmazó fiút ítéltek el Nagykanizsán

2023. 11 10. 08:56

A Nagykanizsai Járásbíróság előkészítő ülésen döntött.

Súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek Nagykanizsán egy 16 éves fiút, aki hónapokon át bántalmazta és zsarolta egy iskolatársát – tájékoztatta a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Bartalné Mentes Judit közlése szerint a jelenleg 16 éves vádlott tavaly szeptemberben „felfedezte”, hogy egy kiskorú általános iskolai társánál készpénz van. Kérésére a fiatalabb fiú néhány alkalommal adott neki pár száz forintot, amikor azonban nem tudott, veréssel fenyegette.

A vádlott októbertől már heti rendszerességgel követelt pénzt, jellemzően 500 és 2000 forint közötti összegeket, valamint cigarettát. A megzsarolt fiú a nevelőapjától kért pénzt, vagy a cigarettával együtt titokban vette el azt.

A fiatal időközben az iskolában személyesen, valamint az egyik üzenetküldő alkalmazáson keresztül folyamatosan veréssel fenyegette társát. Amikor a fiú nem tudott neki pénzt vinni, akkor a mosdóban lökdöste, megpofozta és megütötte.

A nevelőapa idén januárban vette észre, hogy a megzsarolt és bántalmazott fiú megváltozott, befelé fordulóvá vált és az okát nem mondta el, de amikor újabb pénzkérését a férfi elutasította, másnap nem mert iskolába menni. A férfi végül a fiú telefonjában megtalálta a pénzt követelő és fenyegető üzeneteket, amit jelzett az iskolában.

A sértett néhány hónap alatt összesen 24 ezer forintot és több mint nyolcvan szál cigarettát adott át a vádlottnak, aki csaknem ötven alkalommal bántalmazta iskolatársát.

A Nagykanizsai Járásbíróság előkészítő ülésen a történteket és a bűnösségét elismerő fiatalt jogerősen, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettéért 1 év 4 hónap – 2 és fél évre felfüggesztett – fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte és elrendelte pártfogó felügyeletét is.