„Tudtunk együtt dolgozni már a Fidesszel”

2023. 10 19. 12:57

Beszélgetés dr. Fodor Csabával, a nagykanizsai ÉVE-frakció vezetőjével (4.)

Dr. Fodor Csaba: – A Fidesz, a polgármester bojkottálja a Kanizsa Médiaházat.
Fotó: Zalatáj

Folytatjuk beszélgetésünket dr. Fodor Csabával, a nagykanizsai közgyűlés balliberális, egy fős többségben lévő ÉVE-frakció vezetőjével. A nagykanizsai foglalkoztatási adatok részletezésénél tartottunk.

– Tudomásom szerint Nagykanizsán ezer munkanélküli van, s nagyjából ugyanennyi a betöltetlen munkahely is. Nyilván pontosan nem olyan szakképzettségűeket várnak, mint amilyen a munkanélkülieké. S persze az is igaz, hogy a szakképzetlenek nem annyira keresettek.

– Az ilyen statisztikai adatok meglehetősen bizonytalanok, hiszen sok kanizsai dolgozik külföldön, ráadásul most, a közelgő téli idénymunka lehetőségét kihasználva a szomszédos országokban vállalnak munkát. Az viszont tény, hogy az elmúlt időben két nagy foglalkoztató szűnt meg.

– Melyikekre gondol?

– A gépgyárra és a Tungsramra.

– A Tungsram 750 egykori dolgozója el tudott helyezkedni?

– Ezt nem tudom. Arról értesültem, hogy voltak, akik elmentek Egerszegre, a Flexhez, s akadtak, akik Nagykanizsán találtak munkát.

– Az önök választási kampányígéretében szerepel, hogy visszaállítják a helyi médiaegyensúlyt. Ez megvalósult?

– Nem sikerült, de ennek nem mi vagyunk az oka. A Fidesz, a polgármester bojkottálja a Kanizsa Médiaházat.

– Ennek bizonyára van oka… Mondjuk Tar Mihály személye.

– Nem tudom… Ilyen alapon mindenkinek lehet valamilyen sajtóorgánummal szemben kifogása.

Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével beszélget Tar Mihály a Kanizsa TV október 11.-iki Kibeszélő című műsorában.
Fotó: Horváth Jácint FB-oldala

– Megkérdeztem Balogh László polgármestertől, hogy miért kerüli a médiaházat. Eléggé egyértelmű volt a válasz: Tar Mihály csúsztat, valótlanságokat ír le. Egyébként Tar Mihály valóban úgy viselkedik, mintha egy magánkiadó vezetője lenne. Akkor tényleg megtehetné azt, hogy politikailag elfogult. Ám Tar Mihály egy helyi közszolgálati hírforrás vezetője…

– Ez nem teljesen így van. De ha valaki elmegy egy élő adásba, akkor mit lehet ott csúsztatni? A polgármester úgy tudom, hogy meg sem hívja önkormányzati rendezvényekre a Kanizsa Médiaházat. Az, hogy Balogh László nem ül le Tar Mihállyal sörözni, az az ő dolga, de a Kanizsa Médiaház mégiscsak az önkormányzat cége.

– Ön szerint mi lenne, ha a polgármestert az ÉVE adná, a testületben pedig fideszes többség lenne?

– Dolgoztunk már így. 1998 és 2002 között Tüttő István volt a polgármester, a Fidesz adta a többséget, Tarnóczky Attila és Törőcsik Pál pedig alpolgármester volt. Jól együtt tudtunk dolgozni, de akkor olyan felkészült emberek is voltak a Fideszben, mint Birkner Zoltán. Közös előterjesztéseink is akadtak…

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Az interjú előző részei:

Ahogy az ÉVE frakcióvezetője látja (1.)  2023.10.05.

Ahogy az ÉVE frakcióvezetője látja (2.) 2023.10.09.

Ahogy az ÉVE frakcióvezetője látja (3.)  2023.10.13.