Egerszegi ezüstérem a nyíltvízi úszó EB-n

2023. 10 03. 09:38

Nagy Napsugár, Horváth Csaba és Nett Vivien a magyar nyíltvízi úszóválogatott trófeájával.

Korfun rendezték az idei junior nyíltvízi Európa-bajnokságot (2023.09.29-10.01), melyre a magyar válogatott tagjaként a Zalaco-Zalaegerszeg Úszóklub két versenyzője szerzett korábban részvételi jogosultságot. Nett Vivien (2006) és Nagy Napsugár (2008) kiváló teljesítménnyel, nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar nyíltvízi válogatott eddigi legeredményesebb Európa-bajnokságát zárhatta.

A pénteki versenynapon, kora délután Nagy Napsugár állt először rajhoz a 2008-2009-es lányok 5 km-es távján. A rajtot követően rögtön az élre állt, amit azonban a későbbi győztes angol lány nem nézett jó szemmel, hamarosan utolérte Napsugárt és átvette a vezetést. Ezután a sorrend már nem is változott. Elől a két egymástól kicsit – a bolytól pedig jobban – elúszó angol és magyar lány szerezte meg a vezetést. Nagy Napsugár ezzel élete második nyíltvízi versenyén ezüstérmet szerzett.

Később Nett Vivien rajtolt hasonlóan ambiciózusan a 2006-2007-es lányokkal. Ő is azonnal az élre tört, és vezető pozícióját jó sokáig meg is tartotta. Ez azonban a táv közepétől kicsit visszaütött, de a 4. helyen ekkor még tartotta magát. Az utolsó körös hajrára azonban kifogyott az erőből, s az európai mezőny 9. helyén zárta a versenyt.

Vasárnap a váltószámokra került sor a junior Európa-bajnokságon. A fiatalabb váltóban Nagy Napsugár is helyet kapott, a 4x1250méteres távon második indulóként rajtolt. A mezőnyhöz képest fiatalabbakból álló újonccsapat remek versenyzéssel végül a 4. helyet szerezte meg.

Ezúttal Horváth Csaba vezetőedző is a helyszínen figyelhette versenyzői teljesítményét, s örömmel nyilatkozta, hogy a szinte pihenő nélküli nyár, majd az őszi felkészülés meghozta a várt eredményt. Az pedig külön öröm, hogy két Zalaco-ZÚK-os versenyző is hozzájárulhatott a magyar nyíltvízi úszóválogatott összesített versenyben elért 1. helyéhez, ami az eddigi legeredményesebb szereplés a sportág történetében.