Mi, megvezethető magyarok

2023. 09 13. 09:24

Kertész Balázs egy újabb monetáris ajvékoló a balliberális sajtóban.
Fotó: konyvesmagazin.hu

A pénzügyi vészharangozók közül ezúttal a sajtóban ritkán szereplő Kertész Balázs közgazdászt kérdezte minap a Népszava. Sokkal okosabb nem lett, aki elolvasta az interjút – ugyanazt kapta, amit a többi monetáris ajvékolótól szokott: Orbán Viktor kormányának harangoztak, game over. (Csak a nyelvezetben volt egy kis blikkfang: Varga Mihály pénzügyminisztert nemes egyszerűséggel „csak egy szobadísznek” nevezte Kertész közgazda.) Megtudtuk, a Fidesz gazdaságpolitikai koncepciója szétesett, meghaladta az idő.

„Egyre keményebb ütközésbe kerültünk az Európai Unióval, mire leálltak a kifizetések. Kicsúszott a talaj a gazdaság lába alól” – magyarázta Kertész, akit egyébként úgy mutat be a lap, mint alias Panamajack közgazdász, aki „több országból is figyelte már hazája sorsának alakulását, és nézte eltérített menetelését Oroszország felé”. „Orbánék még pár éve is azt harsogták, hogy Oroszország, Kína, Törökország a jövő, és állva fogják hagyni a hanyatló Nyugatot, aztán kiderült, hogy ha gáz van, akkor a Nyugat hatékonyabban kezeli a helyzetet” – mondta Panamajack, bár erről a „hatékony kezelésről” egy megveszekedett példát sem említett.

Kár, hogy a terjedelmes interjút mi, hazai olvasók nem érthetjük, ugyanis emberünk szerint a magyaroknak általában nincsenek ismereteik se a demokráciáról, se a modern nyugati társadalmakról, se a közgazdaságtanról, általában azokról a dolgokról, amelyekre egy polgári demokrácia épül. „Régi gyanakvás, hogy a magyarok, de különösen a Fidesz-szavazók megvezethetők, vágyvezéreltek, ne adj’ Isten, buták” – tájékoztat az européer Panamajack.

(Az Isten szót én javítottam át nagy I-re.)

Pilhál György
Magyar Nemzet