A megmentett barlangász köszönete a magyaroknak

2023. 09 12. 11:20

Egy héttel az után, hogy mintegy ezerméteres mélységben rosszul lett, kedd hajnalban sikerült kimenteni Mark Dickey barlangászt a törökországi Torosz-hegység barlangjából – közölték a török hatóságok. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat is részt vett a nemzetközi összefogásban, amelynek segítségével közel 60 óra megfeszített munka után ma sikerült felszínre hozni az amerikai kutatót. Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos érkezett le szeptember 3-án. Dickey megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a magyar barlangi mentőknek.

10 ország közel 200 helyszínen lévő barlangi mentőjének és megannyi háttérember közreműködésével, óriási nemzetközi összefogással egy csapatként sikerült Markot a felszínre hozni 1040 m mélyről – írta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a Facebookon.

Az amerikai barlangászhoz elsőként a magyar mentőcsapat, köztük egy orvos ékezett le szeptember 3-án. A mentőcsapat nagy része a Magyar Honvédség Airbus A-319-es szállító repülőgépével jutott ki a lehető leggyorsabban a helyszínre

Zádor Zsófia az első olyan azonnal bevethető orvos volt Európában, aki képes volt 1040 méter mélyre lejutni, így ő látta el elsőként bajba jutott barlangászt.

Dickey köszönetet mondott a török kormánynak, hogy lehetővé tette a mentés gyors megkezdését, és ezzel megmentette az életét. Egyúttal megköszönte a segítséget a nemzetközi barlangászközösségnek, köztük a török és magyar barlangi mentőknek.

„Nagyon köszönöm mindazoknak az embereknek, akik részt vettek az életem megmentésében és abban, hogy kiszabaduljak egy barlang mélyéről. Első körben Jessica ‘jvo’ Van Ordnak, aki a szó szoros értelmében megmentette az életemet a gyorsaságával és elhivatottságával, hogy 1000 méterről kiment, és az életmentéshez szükséges kritikus folyadékkal tért vissza. Nagy Dénes Ákos doktornőnek, barátomnak és orvosomnak, aki koordinálta az orvosi és barlangi mentést a Magyar Barlangi Mentőszolgálattól. Továbbá dr. Zádor Zsófia Erzsébetnek, Sándor Zsoltnak, Mészáros Józsefnek és Mohának, akik olyan gyorsan érkeztek Jessica után, hogy szinte hihetetlen, hogy repültek! – írta a Facebookon Dickey

Sosem kellett még ilyen mélységben (1040 méteren) mentőakciót végrehajtani – mondta el a honvedelem.hu-nak adott interjújában dr. Zádor Zsófia, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa.

Hozzátette, a történelem során még nem fordult elő olyan eset, hogy ennyire mélyről kelljen kimenteni valakit. A rekord eddig a németországi Riesending-barlangban 2014-ben végrehajtott mentés volt, azonban ott egy koponyasérült kutatót kellett felszínre juttatni.

Mark Dickey kijutott a Morca-barlangból. Jól van, és a helyszínen lévő orvosi szolgálat gondoskodik róla – tette hozzá a Törökországi Barlangkutató Szövetség.

A beteg nagyon messze volt a felszíntől. Emellett a kijuttatása sok felszerelést és hatalmas energiát igényelt – már eleve ezek összeszervezése is komoly kihívást jelentett. – mondta el a barlangi mentő.

Dickey egy nemzetközi expedícióval a Törökország harmadik legmélyebb barlangjának tartott Morca-barlangot akarata feltérképezni. Őrült, őrült kaland. Csodálatos megint kint lenni. – mondta a felszínre érkező kutató a köré sereglő újságíróknak.

A mentéshez mintegy 190 fős nemzetközi mentőcsapat érkezett Magyarországról, Bulgáriából, Horvátországból, Olaszországból, Lengyelországból és Törökországból. (Forrás: pestisrácok.hu)