Együttműködés a pécsi tudományegyetem és a Balance Medical Center között

2023. 08 28. 09:08

A kutatás és oktatás megvalósítására legalább két év áll rendelkezésre.
Fotó: Zala Vármegyei Önkormányzat

A Lenti Egészségközpont a Pécsi Tudományegyetemmel és a Grazi Károly-Ferenc Egyetemmel közösen, egy határon átnyúló osztrák-magyar pályázat keretében működik együtt, ahol a két egyetem tudásbázisa és a Balance Medical Center kiváló munkatársai a biztosíték arra, hogy mások számára is példaértékű együttműködés jöjjön létre. Ehhez jellegű szakmai hátteret a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház nyújtja – tájékoztatott dr. Pál Attila, a Zala Vármegyei Közgyűlés elnöke.

– A pályázat beadása ez év szeptemberben megtörténik, pozitív elbírálás esetén pedig 2024 tavaszán kezdődhet az érdemi munka. A kutatás és oktatás megvalósítására legalább két év áll rendelkezésre – mondta az elnök.

Dr. Szolnoki Nikolett, a Balance Medical Center orvosigazgatója, hiperbár oxigénterápiás orvos elmondta, hogy idén tavasszal a Grazi Egyetem vezető professzora látogatott el Lentibe, most pedig a Pécsi Tudományegyetemről érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a központ hiperbár oxigénterápiás részlegét.

– A hiperbár oxigénterápia az orvostudomány speciális ága, lényege, hogy magasnyomású keszonkamrában 100 százalék oxigénlégzés történik – magyarázta az orvosigazgató az eljárásról, melynek élettani hatásai közé többek között sejtregeneráció, hajszálér-újraépülés és gyulladáscsökkentés tartozik, ezért elhúzódó sebgyógyulás és csontfolyamatok terápiájára, műtétek utáni felépülésre, stroke, akut fülzúgás, post covid tünetegyüttes kezelésére használható.

A jövő orvosai előadás és gyakorlat keretében ismerhetik meg a hiperbár oxigénterápia működését és alkalmazását. A grazi kollégák kezdeményezésére pedig a Balance Medical Center post-COVID kutatásban vesz részt jövőre, az ezzel kapcsolatos előkészületek előrehaladott állapotban vannak.