Ítélkezési szünet a bíróságokon

2023. 07 11. 11:57

2023. július 17. napjával (hétfő) a bíróságokon megkezdődik az egy hónapos ítélkezési szünet, amely 2023. augusztus 18. napjáig tart. A bíróságok augusztus 21-től tárgyalnak ismét rendszeresen.

A bíróságok életében a nyári tárgyalásmentes időszak már a 90-es évek vége óta ismert, de hivatalos jogi kategóriaként csak 2008-ban jelent meg. Hosszú évek tapasztalata – és az 1945 előtti hagyományok – indokolta a bevezetését, ugyanis ezekben a nyári hetekben az ügyfelek és a jogi képviselők általában a szabadságukat töltik, így nem mindig tudnak megjelenni a tárgyalásokon. A bíróságok a dolgozóik nyári szabadságait is elsődlegesen az ítélkezési szünet alatt adják ki.

Az ítélkezési szünetben a bíróságok – a soron kívüli vagy más rövid határidőhöz kötött ügyek kivételével – nem tárgyalnak. (Ilyen kivételek például a letartóztatás, a gyorsított, valamint egyes polgári, munkaügyi és gazdasági tárgyú eljárások, illetve végrehajtások kapcsán tartanak tárgyalásokat, meghallgatásokat.)

A polgári peres és nemperes ügyekben – bizonyos kivételekkel – a Polgári perrendtartás értelmében a napokban megállapított határidőkbe az év július 15. napjától augusztus 20. napjáig terjedő időszaka nem számít bele. (Ez azt jelenti, hogy ha valaki pl. egy elsőfokú ítéletet – mely ellen 15 nap alatt lehet fellebbezni – július 12-én vesz kézhez, akkor július 13-14. napja lesz a fellebbezési határidő első két napja, míg a további napok már augusztus 21. napjától számítandók.)

Büntető ügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják a törvényi feladataikat, a határidők számítását az ítélkezési szünet nem érinti.

A tárgyalásmentes időszak alatt a Zalaegerszegi Járásbíróságon, a Nagykanizsai Járásbíróságon és a Keszthelyi Járásbíróságon továbbra is lesz Ügyfélsegítő nap (https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20200701/ugyfelsegito-idopontfoglalas), de a Lenti Járásbíróság félfogadását a Zalaegerszegi Járásbíróság látja el. Az egyes bíróságokon a kezelőirodák nyitva tartanak: az ügyfelek benyújthatják a beadványaikat és betekinthetnek az iratokba. A zalaegerszegi bíróságok esetében pedig az Ügyfélszolgálati Iroda működik majd, s folyamatosan dolgozik a cégbíróság is.

Az Ügyfélszolgálati Iroda félfogadási rendje itt tekinthető meg: https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/20170726/elerhetoseg-nyitvatartas

Az ítélkezési szünet alatt megszakítás nélkül működik a bírósági közvetítés is. A peres eljárásnál lényegesen gyorsabb és rugalmasabb, semleges harmadik személy részvételével zajló közvetítői eljárással a felek kölcsönösen kedvező megállapodásra juthatnak. A nyári időszak alkalmas lehet arra, hogy a már elkezdett pert a felek rövid idő alatt megegyezéssel befejezzék. Részletesebben tájékozódhat itt: https://zalaegerszegitorvenyszek.birosag.hu/birosagi-kozvetitok

Dr. Vándor Virág
sajtószóvivő