Zalaegerszegi megemlékezés a pozsonyi csatáról

2023. 07 10. 08:58

Latorcai Csaba: a nemzetet nem lehet félreállítani, ha biztos jövőképe van

Latorcai Csaba mondott ünnepi beszédet.

Egy nemzetet nem lehet félreállítani és megbélyegezni, ha erős identitással rendelkezik, tisztában van múltjával és világos jövőképe van – mondta a Miniszterelnökség területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkára július 7.-én, pénteken Zalaegerszegen, a pozsonyi csata 1116. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy meg kell emlékezni a történelmi eseményekről és a nemzeti hősökről, akik nehéz harcok árán őrizték meg az ország szabadságát és jövőjét.

A pozsonyi csata idején – 1116 évvel ezelőtt – a nemzet jövője és megmaradása volt a tét, és ma is így van. „Most a tárgyalóasztal jelenti a csatateret, és ott kell kiállniuk értékeink és érdekeink mellett”. Ahogy 907-ben, most is összefogásra és a határozott cselekvésre van szükség, hogy megvédjük a békét és a szuverenitást, hogy szabad nemzetként dönthessünk a jövünk felől – mutatott rá az államtitkár.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere is hangsúlyozta a csata jelentőségét.

A hagyományos családmodellt, a gyermekek jövőjét és az időseket minden lehetséges módon és törvényes eszközzel meg kell védeni. A kormány célja egy olyan identitásában kikezdhetetlenül erős ország, ahol a polgárok harmóniában élnek. Tisztességes és becsületes munkával biztosítani tudják saját és családjuk megélhetését. „A történelem most ismét választás elé állít bennünket”, a tét a nemzet megmaradása és Európa jövője – mondta Latorcai Csaba.

Paál István, a megemlékezést szervező Zalai Magyar Nemzeti Szövetség és a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy a pozsonyi csata a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt, amelyet követően több mint 120 esztendeig nem támadták meg az országot.

A Baross ligetben emelt Pozsonyi csata emlékműnél a város és a megye vezetői, valamint az intézmények és társadalmi szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat. (MTI)

Paál István emlékeztetett, hogy a magyar hadtörténet egyik legfontosabb győzelme volt.
Fotók: Balaicz Zoltán FB-oldala