Van, s talán lesz is ok szerénynek lenni

2023. 04 03. 09:16

Az újpesti Lirim Kastrati (j) és a zalaegerszegi Izuchukwu Meshack Ubochioma a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Újpest FC – ZTE FC mérkőzésen a Szusza Ferenc stadionban 2023. április 1-jén. Újpest FC-ZTE FC 3-2.
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Érdekesen nyilatkozott Ricardo Moniz az Újpest elleni vereség után. Azt mondta a ZTE FC vezetőedzője, hogy a semleges nézők jó meccset láthattak.

Ha semleges nézők lennénk, valóban jól szórakoztunk volna. Ám nem vagyunk azok itt pár ezren Egerszegen és Zala vármegyében. A ZTE-nek szurkolunk, már régóta.

De nem is ezt szerettem volna alapvetően szóvá tenni. Úgy tűnik, hogy a tehetséges magyar labdarúgóknál kezdi felütni magát egy nemkívánatos jelenség. Elég csak a Szoboszlai-Sallai duó kő-papír-olló játékára gondolni az észtek elleni 11-es rúgás eldöntésénél…

Maradjunk azonban saját házunk táján! A Honvéd elleni idegenbeli mérkőzés előtt Németh Dániel, a ZTE tehetségként számon tartott labdarúgója azt nyilatkozta a Nemzeti Sportban, hogy „Győzni megyünk Kispestre!” Aztán kikaptunk…

Az Újpest elleni találkozót megelőzően az ugyancsak tehetségként emlegetett Szalay Szabolcs – szintén a Nemzeti Sportban – kijelentette: „Jobbak vagyunk az Újpestnél!” Aztán megint kikaptunk…

Hogy is mondta Bástya elvtárs A tanú című filmben? „Szerénység!…Szerénység!… Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység…”

Önmagában a tehetség kevés. Ilyenkor különösen szükség van a szerénységre. Ha pedig a tehetséges játékosból majd felnőtt válogatott labdarúgó lesz (amit szívből kívánok Szalay Szabolcsnak és Németh Dánielnek), akkor sem változhat a helyzet. Mert akkor már lesz mire szerénynek lenniük.

Holnap, április 4-én (régen pirosbetűs ünnep volt) a Puskás Akadémia ellen kupaelődöntőt játszik a ZTE FC.

Remélem, visszafogottan nyilatkoznak majd az egerszegiek a találkozó előtt. S ezután szerényen legyőzik az esélyesebb ellenfelet. S az egykor kommunista pirosbetűs ünnep helyett a labdarúgás ünnepe lesz Zalaegerszegen azzal, hogy bejut a csapat a kupadöntőbe.

Ott pedig még az is előfordulhat, hogy kellő szerénységgel, de határtalan lelkesedéssel megszerzi a klub első Magyar Kupa trófeáját.

Ekler Elemér